Végzetes lehet a hétvége - ideje bedeszkázni az ablakokat

Kiszámíthatatlan, mit hoznak a hét végi görög választások. A G20 országai félhivatalosan megerősítették, hogy összehangolt beavatkozással készülnek az esetleges pénzügyi összeomlás megelőzésére. Nagyon úgy tűnik, hogy szükség lehet rá.
NAPI, 2012. június 15. péntek, 10:45
Fotó: Napi.hu

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport országainak jegybankjai készek beavatkozni a pénzpiacok stabilizálása érdekében, ha a hét végi görög választások eredménye nyomán lefagynának a hitelpiacok - erősítették meg a piaci pletykát a pénzügyi döntéshozók között folyó egyeztetéseket ismerő, vezető beosztású kormánytisztviselők a Reutersnek. A G20 a jövő héten tart csúcstalálkozót Mexikóban - a beavatkozás része lehet, hogy a világ hét vezető országának (G7) vezetői külön tanácskozásra ülnek össze hétfőn vagy kedden.

Kanada kész a tettek mezejére lépni, ha a helyzet rosszra fordul vagy sokkhullám söpör végig a világon - jelentette ki Andrew McDougall, a miniszterelnök szóvivője. A Bank of Japan készenlétben tartja pénzügyi arzenálját: a BoJ minden tőle telhetőt megtesz, hogy garantálja a japán pénzügyi rendszer stabilitását - fogalmazott a jegybank közleménye.

Hatalmas a rettegés

Kína és India is vészforgatókönyveken dolgozik - erősítették meg hivatalos források még a múlt héten. A Bank of England kormányzója, Mervyn King színesebben fogalmazott, mint mondta: az eurózóna felől érkező fekete felhők beindították az emberek állati félelmét, bedeszkázzák az ablakokat és az ajtókat - értsd: szorosan magukhoz ölelik a pénzüket, se beruházásra, se vásárlásra nem költenek. Ezért a BoJ többféle monetáris enyhítésre is készül.

Összességében tehát igazak a tőzsdéket tegnap este óta mozgató híresztelések a világ országainak összehangolt pénzügyi beavatkozásáról. Ami azt illeti, a görög és német politikusok nyilatkozatainak tükrében van is ok a felkészülésre. Mindkét oldalon a korábbi álláspontokhoz makacsul ragaszkodó nyilatkozatok hangzanak el, miközben a francia elnök közvetítene.

Hétfőn felrúgják a paktumot

Alekszisz Ciprasz, a radikális baloldali erőket tömörítő Sziriza párt ifjú vezetője, aki korábban azt mondta, hogy az EU-IMF párossal kötött megállapodást szét kell tépni, egy athéni kampányrendezvények ismét azt harsogta a mikronba, hogy a csőd dokumentuma hétfőn a múlt részévé válik. Szerinte a szerződés okolható azért, hogy a görög gazdaság depresszióba hanyatlott.

Vasárnap kimentik a pénzt

Az európai vezetés legfőbb aggodalma azonban az, hogy ha a Sziriza egyértelmű győzelmet arat vasárnap, akkor a görögök kiürítik a bankszámláikat, aminek egész Európán végighullámzó következményei lesznek. Nem élünk a múlt században, amikor le lehetett zárni a határokat - fogalmazott egyikük. Az emberek már vasárnap éjjel, az urnazárás után beléphetnek internetbankjukba és elutalhatják a pénzüket biztos helyre.

Ne tőlünk várják a megoldást

Angela Merkel német kancellár visszaverte a rá nehezedő amerikai és európai nyomást, amely Németországtól várná a helyzet megoldását azzal, hogy hozzájárulna a bankunióhoz, a eurózóna szintű betétbiztosításhoz. Megismételte régi érvét, miszerint nem lehet varázsütésszerű beavatkozásokkal - például eurókötvények kibocsátásával vagy az európai betétgaranciával - elhárítani a válságot. A német gazdaság ereje sem határtalan - szögezte le.

Jó rendőr, rossz rendőr?

Francois Hollande francia államfő a németek elzárkózására utalva óvta a görög választókat attól, hogy higgyenek Ciprasznak. A Sziriza vezetője szerint Németország és az európai vezetők blöffölnek, amikor azt mondják, hogy Görögország kiléphet az eurózónából - amit a görögök négyötöde nem akar -, hiszen ez a monetáris unió összeomlásával járna.

Hollande azt mondta az egyik görög tévének nyilatkozva, hogy Görögország jövője az eurózónán belül szorosan hozzá van láncolva az összesen 174 milliárd eurós két hitelcsomag feltételrendszeréhez. A francai elnök személy szerint azt szeretné, ha a az ország a tagja maradna a közös európai valutát használó országok közösségének.

"Ugyanakkor figyelmeztetnem kell a görögöket, mivel Görögország barátja vagyok, hogy ha az a benyomás alakulna ki, hogy az ország távol akarja magát tartani korábbi vállalásaitól és fel akarná adni a kilábalás minden lehetőségét, akkor lennének olyan országok az eurózónában, amelyek előnyben részesítenék Görögország jelenlétének lezárását a monetáris unióban" - fogalmazott diplomatikusan.

Kaphatnak egy kis levegőt

A görög segélyprogram fő céljait nem lehet megváltoztatni, ez független attól melyik politikai oldal nyeri a választásokat - erősítették meg az európai álláspontot uniós tisztviselők -, de az elérésük útja nincs kőbe vésve. Az új kormány kaphat némi mozgásteret, egy kis időt, hogy levegőt vegyen és összeszedje magát. Az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) a tervek szerint már vasárnap este, a szavazás kimenetelének ismeretében tanácskoznak egymással. Az exit pollokat helyi idő szerint hét órára, az első részeredményeket fél tízre ígérik.

Német-francia "háború"

Az eurózóna sorsa a választáson túl a két legnagyobb tagállam vezetőjének vitájában dőlhet el, Hollande ugyanis Rómában nyilatkozva világossá tette, hogy éppen olyan lépéseket tartana jónak a helyzet rendezésére, amelyeket Merkel elvet. Képzelőerőre és innovatív megoldásokra van szükségünk - fogalmazott. Új pénzügyi eszközöket kell kialakítanunk, mint amilyen például a pénzügyi tranzakciós adó, az eurókötvény, az eurószámlák rendszere vagy az adósságtörlesztő alap. Utóbbiba a GDP 60 százalékát meghaladó tartozásaikat vihetnék ki a tagországok, közös visszafizetési garancia alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

2gyerek, 2012.06.15 21:23

Megyek a praktiba deszkáért,szögért..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2012.06.15 19:52

Szerintem nem lesz semmi nagyobb pánik, még ha a Siriza nyer is. A Siriza sem akar kilépni a zónából és beadni az eurót. Egyébként nem értem, hogy miért kell (dehogynem értem, kell a kenyér a shortosoknak) ekkora pánikot csinálni egy kis szar ország csődje miatt. Görögország már rég csődbe ment, még egy kicsit kozmetikázhatjuk, de minek. Most úgy sem tudnak fizetni, mert nincs miből. Szinte tök mindegy ki lesz kormányon, de mindenképpen öngyilkos futamot fog futni. A kérdés persze, hogy a fertőzés tovább terjed-e. De ilyen lusta országot szerintem keveset lehet még találni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.06.15 17:10

Hétfőn nem lesz pánik inkább eufória és emelkedések a világ tőzsdéin. 2008-ban a Lehmann bedőlése váratlanul érte a pénzügyi szereplőket és a pánikot ez váltotta ki. De most a FED az ECB de még a Kínai jegybank is bejelentette, hogy ott állnak az ENTER gombok felett hétfőn hajnalba és ha kell beavatkoznak. Sőt most már a Kanadai jegybank is ugyanezt bejelentette. A svájci jegybank elnök le sem fekszik hajnalba :) A Japán hasonló képpen tesz. Ilyen jegybankok által összehangolt eseményre, még ebben az évszázadban nem volt példa. Ezért szerintem nagyon nem kell pánikolni. Volatilitás kétségkívül lesz az árfolyamokban, de ennyi !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kintekunta , 2012.06.15 15:34

http://solar.postr.hu/ez-mar-szinte-bankrablas


görögök hétfőn nekimennek a bankoknak aztán vége
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html