Vélemény külföldről: óriási kockázatot vállalt Orbán Viktor

Magyarország miniszterelnöke azt szeretné, ha a bevándorlásellenes politikai erők kerülnének többségbe az európai intézményekben. Ezt emeli ki a külföldi sajtó Orbán Viktor csütörtöki kormányinfójából. A Financial Times szerint nagy kockázatot vállalt a magyar kormányfő.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2019. január 11. péntek, 10:23
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azt szeretné, ha a bevándorlásellenes politikai erők kerülnének többségbe az európai intézményekben, köztük az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban - emelte ki a kormányfő csütörtöki maratoni sajtótájékoztatójából az AP, amelynek tudósítását sok sajtóorgánum átvette. A Guardian önálló tudósításának is ez a fő témája, kiegészítve azzal, hogy Orbán Viktor üdvözölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter és a lengyel kormány között alakuló kapcsolatot. Erről a lengyel sajtó is beszámolt.

Az európai parlamenti választásokról beszélve a magyar miniszterelnök azt jósolta, hogy a jövőben két európai civilizáció lesz: egy iszlám-keresztény keverék és egy tisztán keresztény Kelet-Közép-Európában - folytatódik az AP összefoglalója. A következő 15-20 év legfontosabb kérdésének tartja a migrációt, ennek alakulásától függ Európa és ezen belül Magyarország sorsa. Ehhez kapcsolódik a miniszterelnöknek az a megjegyzése - amelyet a Reuters emelt ki -, miszerint a német vezetés nem tiszteli, hogy a magyarok nem akarnak bevándorlók országa lenni.

Mi a következmény?

A Financial Times (FT) továbbmegy a tudósításnál. Azzal kezdi beszámolóját, hogy Orbán Viktor az új lengyel-olasz euroszkeptikus szövetség támogatásával, illetve azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlásellenes politikusoknak kellene átvenniük az irányítást minden egyes európai intézményben, hatalmas kockázatot vállalt. Emiatt ugyanis szembe kerülhet mérsékelt jobb-közép szövetségeseivel Európában.

A magyar kormánypárt, a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, amivel az európai parlament legnagyobb frakciójában foglalhat helyet Angela Merkel CDU-ja mellett - emlékeztet az FT. Ugyanakkor az "illiberális demokráciával" kapcsolatos víziója, kőkemény migrációellenes fellépése és ismétlődő ütközései Brüsszellel szembe fordították az EPP fővonalába tartozó politikai erőkkel. Igaz ugyanakkor, hogy vannak támogatói is ennek a politikának a konzervatívok körében.

Eltérő víziók

Az FT idézi Orbán Viktor megjegyzését, miszerint Magyarország büszke lehet arra, hogy elsőként bizonyította: meg lehet állítani a bevándorlást a szárazföldön. Szerinte Salvini volt az első európai politikus, aki azt mondta: meg fogjuk fékezni a tengeren át folytatódó migrációt. Ezzel a magyar miniszterelnök szemében hőssé emelkedett. A brit üzleti lap ezt követően kiemeli, hogy Orbán Viktor ellenfelének tekinti Emmanuel Macron francia államfőt, akit a bevándorlás támogató politikai erők vezetőjének tart.

Az európai pártrendszerben a jobb-bal felosztást immáron felülmúlja az, melyik politikai erő támogatja, illetve ellenzi a bevándorlást - emelt ki egy további megjegyzést a sajtótájékoztatóból az FT. A legnagyobb kérdés Európában, hogyan maradhatnak az itt élők egységesek annak ellenére, hogy mélyen eltérő nézeteik vannak a jövőről.

Orbán Viktor vállrándítással intézte el azokat a tiltakozásokat, amelyek az elmúlt hetekben kezdődtek az új munkaügyi szabályozással kapcsolatban, amely lehetővé teszi, hogy 400 órát túlóráztassák az embereket - vett át egy belpolitikai témát a kormányinfóból a brit lap. A miniszterelnök szerint az új rendszer megkönnyíti a kkv-knak az alkalmazottaik rugalmasabb foglalkoztatását, ám ettől még az alacsony munkanélküliség miatt az utóbbiak vannak fölényben a munkaerőpiacon. Bírálói nem így látják a törvényt - jegyzi meg az FT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.01.13 11:43

egy apja által érzéketlenné vert pszichopata mióta nem vállal bármilyen kockázatot, lásd stalin, hitler szaddam, khadafi, erdogan stb. díszpinty, igazi bünösök, akik cinikusan rá szavaznak, vagyakik aleváltásához szükséges összefogást elárulják, mint vona, ungár p
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.13 11:25

Tisztelt korábban fideszre szavazó Honfitársaim!

Áder üzent nektek:
?Pedig csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent ?
1., ?mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket, az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre?.
Mondj nemet a fideszre, mert sorosozik, migránsozik, nyáron boldog karácsonyozik.
Mondj nemet a fidesz, szegényeket és hajléktalanokat méltóságukban sértő cselekedeteire.
Mindenki annyit ér, amennyije van + hajléktalanokat megalázó, kiszolgáltató törvény.
2., ?Mondhatunk nemet a másokra való mutogatásra?...
Ne mutogassunk a fideszre, váltsuk le! A fidesz 8 évig mutogatott, 8 évezett.
A fidesz mutogat, váltsuk le! Mondj NEM-et a fideszre!
3., Mondhatunk nemet az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra?
Igen, mondjunk NEM-et a fidesz 56-ot meghazudtoló, gúnyt űző hazodozásaira, amit bíróság is kimondott, például Dózsa miatt. A fidesz gúnyt űzött 1956-ból az 56-os emlékévben. A fidesz gúnyt űzött 1956-ból, amikor vastagon behajol az orosz vezérnek.
A fidesz gúnyt űzött 1956-ból, mert Nagy Imre újratemetése után eltávolítja Nagy Imre szobrát, éjjel, sunyi módon.
A fidesz gúnyt űz a magyarokból, amkor a török 150 éves népuralmát, népirtását bagatellizálja, emlékművet újít fel leigázóinak, elsőként gratulál a török diktatúrához.
A fidesz gúnyt űz ünnepeinkből, amikor horthyt mossa. Most emlékeztünk meg arról, hogy a 76 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik.
Mondjunk NEM-et a fidesz aljasságaira!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Linna, 2019.01.13 08:48

@kakambuki: Nem is ezzel van baj, hanem hogy ott ki is fizetik, nálunk meg 3 év alatt úgy el lehet osztogatni a plusz órákat, hogy majd kiderül, nem is volt túlműszak! Addigra jön a következő választás, és majd ki lehet osztogatni azt a megspórolt pénzt a megbízhatóknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2019.01.11 22:12

@lordofearth: Ez neked miért probléma : "" Tele a sajtó a tegnapi kis epizóddal, amiből semmi nem igaz.
Durva találgatások keltek életre, ami már egyszerűen nevetséges.
Soha életemben nem féltem és nem is fogok!
Isten által elrendelt megbízatást kaptam, ami azt jelenti Ő minden pillanatban vigyáz rám. (...)"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.01.11 21:26

@krix6:
Igaz, így igaz. A gyűlölet hozta össze az ellenzéket. MInden bizonnyal így van. Az elmebeteg, magát Isten kiválasztott emberének tartó Orbánt most már biztosan baj fogja érni. Az ilyen megtébolyodott embereket szokták megölni. Ezen az úton jár Orbán és istenemre mondom, nem kevesen örülnének annak, ha baj érné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html