Vendégmunka - még karácsony előtt lép London

London még karácsony előtt EU-bevándorlási korlátozásokat jelent be.
MTI-Eco, 2014. október 20. hétfő, 17:20
Fotó: Reuters

A Downing Street vezető tisztviselőitől származó információ nem sokkal azután vált ismertté, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke londoni beszédében bírálta a EU-n belüli szabad munkaerőmozgás korlátozását célzó brit politikát.

A BBC-nek nyilatkozó kormányzati illetékesek a kilátásba helyezett intézkedésekről csak annyit mondtak, hogy "több opció" is megfontolás alatt áll, de ezekről konkrét döntés még nem született, mint ahogy arról sem, hogy Cameron milyen formában tárja a nyilvánosság elé a korlátozási intézkedések terveit. A BBC kormányforrásai szerint ez lehet egy beszéd, egy interjú vagy akár egy újságcikk is.

Az elmúlt napokban megjelent brit sajtóértesülések szerint a Downing Street által fontolgatott tervek egyike, amelyet kormánykörökben állítólag csak "vészfékként" emlegetnek, felhatalmazná a brit kormányt az EU-társállamokból érkezők betelepülésének leállításra bizonyos előre meghatározott szint elérése után, azon az alapon, hogy a további bevándorlás elfogadhatatlan terheket róna a közszolgáltatási rendszerre és a társadalmi kohézióra.

A hétvégén megjelentek olyan lapértesülések is, amelyek szerint London a többi uniós ország munkavállalóinak évente kiadható brit társadalombiztosítási kártyák számát, illetve érvényességi idejét korlátozná kvóták megállapításával.

José Manuel Barroso az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - hallgatósága előtt tartott hétfői beszédében mindazonáltal figyelmeztette Londont, hogy a szabad munkaerőmozgás az egyik legfőbb uniós szabadságjog, és a brit korlátozási szándékok ezt az alapelvet kérdőjelezik meg, megsértve a többi uniós tagországot.

Barroso szerint "történelmi hiba lenne", ha Nagy-Britannia ebben a kérdésben még inkább maga ellen fordítaná "természetes szövetségeseit Közép- és Kelet-Európában", annál is inkább, mivel annak idején London a térség uniós felvételének legerőteljesebb támogatói közé tartozott.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós alapszabályok megváltoztatásához az összes EU-tagország beleegyezése szükséges. Az uniós bevándorlás ügyében egyre komolyabb ellentét formálódik London és az EU között, és a konfrontáció Barroso hétfői beszéde után személyeskedésig fajuló szópárbajba torkollt.

Grant Shapps, a kormányzó Konzervatív Párt elnöke kijelentette, hogy Barroso személyében "egy meg nem választott bürokrata" akar beleszólni a brit kormány bevándorlási politikájába.

Barroso erre már a Chatham House-ban tartott beszéde után, a megjelent újságírók és elemzők kérdéseire válaszolva reagált. Kijelentette: az Európai Parlament megválasztott képviselői választották őt kétszer is az Európai Bizottság élére, a bizottságot pedig a tagországok alakítják ki. "Egyébként pedig nem tudom, ki is az a Shapps úr" - tette hozzá.

David Cameron már hétfőn, rendkívül indulatos nyilatkozatban "visszaüzent" Barrosonak. A kormányfő egy vidéki programon nyilatkozva a BBC-nek kijelentette: az ő főnöke a brit nép, és csak a brit választóknak tartozik beszámolással. A bevándorlásra utalva hozzátette, hogy "a britek e probléma megoldását kívánják, ez a kívánságuk nem ésszerűtlen, és én meg is fogom oldani ezt az ügyet".

Cameron megerősítette azt a brit kormányzati álláspontot, hogy Nagy-Britanniának újra kell tárgyalnia az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét, a tárgyalási folyamat középpontjában a bevándorlásnak kell állnia, utána pedig népszavazást kell tartani arról, hogy e tárgyalások eredményei alapján a brit választók az EU-ban akarnak-e maradni, vagy távozni kívánnak az unióból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.10.21 12:00

@kutyauto: El kellene már dönteni, hogy vagy legyen igazi EU közös, egyforma adó, szociális és munkaügyi rendszerrel, vagy hagyjuk a fenébe az egészet.
-Igazad van.Bár amit írtál az soha nem lesz.Nézzük a mi példánkat.Országunkban bebetonozodott egy nagy tömegeket érintő szegénység.Mire kilábalnánk az egyik váltságból,nyakunkban a másik.Tiszta egyhelyben járás az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2014.10.21 07:35

Ha ők korlátozhatják a szabad munkaerő áramlást, akkor mi is bátran korlátozhatjuk a szabad tőkeáramlást illetve pl. a termőföld szerzést... vagy bármit.
El kellene már dönteni, hogy vagy legyen igazi EU közös, egyforma adó, szociális és munkaügyi rendszerrel, vagy hagyjuk a fenébe az egészet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.10.20 23:39

Recseg-ropog az EU, a zátonyra futott Titanic.

Barroso, Rompuy és Merkel alkotják a hajó zenekarát, ami, mint tudjuk, a süllyedés utolsó pillanatában is zenélt.

A szerencsétlen birka EU-polgárok pedig a közönséget, ami, mint tudjuk, a süllyedés utolsó pillanatáig táncolt.

Aztán elnyelte őket a jeges óceán...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2014.10.20 20:38

Hullanak a cserepek...rogyadozik a fal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2014.10.20 20:29

@unortodox:

Viszonossági alapon mi is korlátozhatjuk a nálunk dolgozó britek számát.
Akkor kvittek vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html