Katonai díszszemlével felelt Maduro az ellenzéki tüntetésre

Nicolás Maduro venezuelai elnök pénteken nagyszabású katonai díszszemlével ünnepelte országa függetlenségi napját, míg az ellenzék támogatói tömegesen tüntettek az ENSZ caracasi épületegyüttese előtt, zászlókat lengetve és kürtöket fújva követelték a politikai elnyomás végét az államfő lemondásával - írja az MTI.
Napi.hu, 2019. július 5. péntek, 21:37
Fotó: Getty Images

Maduro egy caracasi katonai támaszponton egy emelvényről kísérte figyelemmel a parádét, tapsolt és ökölbe szorított kézzel üdvözölte az előtte vonuló katonákat, harckocsikat és az égen elhúzó harci repülőket. A venezuelai különleges egységek egyik alakulata pedig hűségfogadalmat kiáltott, miközben fegyverrel a kézben elvonult a pódium előtt.

"Az éghez esedezünk békéért, miközben katonai gyakorlatunkat tartjuk. Istenhez fohászkodunk, célra tartva rakétáinkat" - hangoztatta Maduro.

A venezuelai elnök arról is beszélt, hogy július 24-én hadgyakorlatot terveznek Venezuela felszabadítója, Simón Bolívár tiszteletére. "A manőveren a Karib-tenger, a venezuelai partok és határok védelmét gyakorolják majd" - mondta Maduro, aki szerint a polgári-katonai oktatás célja a többi között a tengeri és folyami védelmi tervek kidolgozása.

Utoljára februárban tartottak nagyszabású hadgyakorlatot Venezuelában.

A venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidó tiltakozó felvonulást hirdetett meg péntekre Caracasban Maduro "diktatúrája" ellen. Ezrek vonultak a katonai hírszerzés és az ENSZ caracasi épületegyütteséhez.

"Mára mindenkinek tudnia kell Venezuelában, hogy aki továbbra is támogatja ezt a diktatúrát, az bűnrészessé válik az emberi jogok megsértésében" - mondta Guaidó ezzel buzdítva a hadsereg tagjait, hogy álljanak át az ellenzék oldalára.

Az Egyesült Államok támogatta ellenzéknek eddig nem sikerült meggyőznie a hadsereget arról, hogy forduljon Maduro ellen, és távolítsa el őt a hatalomból. Hírügynökségek megjegyzik, hogy a latin-amerikai állam szocialista elnöke a díszszemlével igyekezett újfent demonstrálni, hogy számíthat az országban nagy befolyással rendelkező hadsereg támogatására.

Venezuela 208 éve kikiáltotta ki függetlenségét Spanyolországtól.


HOZZÁSZÓLÁSOK