Vészhelyzetről beszél Schmitt Pál

A NOB Végrehajtó Bizottságának alig több mint két hete van arra, hogy végső döntést hozzon az „orosz ügyben”. A doppingbotrányt az olimpiai mozgalom hosszú történetét tanulmányozva a legkényesebb esetek közé lehet sorolni - hívta fel a figyelmet Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke. A sportvezető igazságtalannak tartaná, ha az orosz sportolókat eltiltanák a 2018-as téli olimpián való részvételtől, de azt is, ha kollektív módon hátrányosan kezelnék őket.
K. Kiss Gergely, 2017. november 19. vasárnap, 11:26
Fotó: Pixabay

Amelyet az olimpiai mozgalom hosszú történetét tanulmányozva a legkényesebb esetek közé lehet sorolni. A lehetséges lépések egyik nagyon is rosszul hangzó változata szerint az államilag szervezett doppingolással vádolt ország sportolói nem vehetnek részt a közelgő phjongcshangi téli olimpián, tekintet nélkül arra, hogy soraikban hányan követtek el doppingvétségeket, illetve hányan nem. Egy ilyen szankciónak súlyos következményei lehetnek - állapította meg.

Egy újabb bojkott?

Értesüléseim szerint három lehetséges döntés születhet december 5-én és 6-án a Végrehajtó Bizottság ülésén. Amennyiben a határozat elmarasztaló lesz, megismétlődhet Los Angeles, amikor 1984-ben a sportolóikra leselkedő veszélyre hivatkozva a Szovjetunió bojkottálta az amerikai földön megrendezett nyári olimpiát. Remélem, hogy ez semmiképpen sem fog bekövetkezni, bár a jelenlegi helyzet olykor a hidegháborúra emlékeztet - írta közleményében a sportvezető.

Dönthetnek úgy is, hogy az orosz sportolókat csak azzal a feltétellel engedik rajthoz, ha az olimpiai bizottságuk 50 millió dolláros összeget utal át a NOB-nak, amelyet aztán az utolsó centig a doppingellenes küzdelem céljainak megvalósítására használnának fel. Végül az is megtörténhet, hogy az orosz versenyzőket ugyan rajthoz engedik, ám Oroszországnak tudomásul kell vennie, hogy a nemzeti színek képviselőinek ismét nem a saját lobogójuk alatt kell felvonulniuk.

Egy biztos: az orosz sportolókat a téli játékok rajtjáig, aztán pedig a versenyek alatt folyamatosan ellenőrizni fogják, többször, mint bárki mást, és olyan gyakorisággal, amit akár hajtóvadászatnak is lehet nevezni. A mintavételekben az orosz ellenőrök nem vehetnek részt, a levett mintákat pedig egytől-egyik más országok akkreditált laboratóriumaiban analizálják majd, ugyanis a moszkvai működését felfüggesztették.

Schmitt Pál nem ért egyet azzal, hogy egy műkorcsolyázóra vagy egy csúszó korong (curling) versenyzőre ugyanúgy tekintenek, mint például egy jégkorongozóra, vagy egy sífutóra, mint ha a doppingolás veszélye ezekben a sportágakban azonos lenne.

Soha nem voltam a kollektív büntetés híve. Igazságtalannak tartom, ha egy ország minden sportolóját egy kalap alá veszik. Ebben az esetben azért, mert az Agenda 2020 is az ártatlan sportolók védelméről szól. A mostani helyzet ugyanakkor annyira elmérgesedett, hogy már-már robbanásveszély fenyeget - hangsúlyozta Schmitt Pál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.11.19 11:37

Schmitt Pálnak is tudok ám hinni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html