A falusi kisboltok egyszerűen képtelenek versenyezni a városi diszkontokkal és hipermarketekkel - derül ki a Népszava riportjából. Miután sokan amúgy is ingáznak a munkahelyükre, nem helyben vásárolnak, ezért a kistelepülések vegyesboltjainak forgalma drasztikusan lecsökkent. Így viszont képtelenek kitermelni a folyamatosan növekvő bérköltséget, emiatt sokkal drágábban árulnak, mint a városokban a multik, ami miatt tovább apad a vevőkör.

Sok faluban már fel is adta a vállalkozó, bezárta a boltot. Ezzel éppen a leginkább rászorulóknak szaporodtak meg a gondjaik, hiszen az idősek közül sokaknak már az is gondot okozott, hogy a boltig elballagjanak, nem hogy elutazzanak a kenyérért, tejért.

A normál tej 120 forinttal kerül többe a napilap riportjában szereplő kis faluban, mint Kaposváron a multinál. A kispoharas tejföl egy húszassal, a kenyér kilója hetvennel, a zsemle és a kifli darabja tízzel. A legegyszerűbb sajt kilója viszont kilencszázzal, a virsli kilója hatszázzal drágább, a kenőmájas ára éppen a duplája, mint a városi diszkontban, a kispoharas joghurt pedig 130 százalékkal drágább.

A tartós tej litere 110 forinttal kóstál többet, a tusfürdőé 220-szal, az alma kilója kilencvennel, egy nagy kóla 110-zel, a liszt, a cukor vagy a rizs pedig másfélszer annyiba kerül, mint az áruházláncoknál. Éppen a napi bevásárlásoknál kosárba kerülő termékeknél a legnagyobb árkülönbség, hiszen ezeket kénytelenek helyben megvenni a falusiak, vagyis ebből származik érdemi bevétele a kereskedőknek.

Ez meg is látszik a falusi boltok kínálatán alapuló bevásárlói kosár árán: a kistelepülési vegyesboltban több mint 16 és félezer forintot kellene fizetni mindazért, amit a városi diszkontban 11 ezerért megkapnánk. Ez 52 százalékos árkülönbség.