Jól megjárták a vidéki magyarok: mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk

Sok vidéki településen már bolt sincs, ahol pedig van, ott jóval drágábban lehet vásárolni, mint egy nagyvárosi multi üzletében.
Komócsin Sándor, 2019. március 27. szerda, 09:19
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A falusi kisboltok egyszerűen képtelenek versenyezni a városi diszkontokkal és hipermarketekkel - derül ki a Népszava riportjából. Miután sokan amúgy is ingáznak a munkahelyükre, nem helyben vásárolnak, ezért a kistelepülések vegyesboltjainak forgalma drasztikusan lecsökkent. Így viszont képtelenek kitermelni a folyamatosan növekvő bérköltséget, emiatt sokkal drágábban árulnak, mint a városokban a multik, ami miatt tovább apad a vevőkör.

Sok faluban már fel is adta a vállalkozó, bezárta a boltot. Ezzel éppen a leginkább rászorulóknak szaporodtak meg a gondjaik, hiszen az idősek közül sokaknak már az is gondot okozott, hogy a boltig elballagjanak, nem hogy elutazzanak a kenyérért, tejért.

A normál tej 120 forinttal kerül többe a napilap riportjában szereplő kis faluban, mint Kaposváron a multinál. A kispoharas tejföl egy húszassal, a kenyér kilója hetvennel, a zsemle és a kifli darabja tízzel. A legegyszerűbb sajt kilója viszont kilencszázzal, a virsli kilója hatszázzal drágább, a kenőmájas ára éppen a duplája, mint a városi diszkontban, a kispoharas joghurt pedig 130 százalékkal drágább.

A tartós tej litere 110 forinttal kóstál többet, a tusfürdőé 220-szal, az alma kilója kilencvennel, egy nagy kóla 110-zel, a liszt, a cukor vagy a rizs pedig másfélszer annyiba kerül, mint az áruházláncoknál. Éppen a napi bevásárlásoknál kosárba kerülő termékeknél a legnagyobb árkülönbség, hiszen ezeket kénytelenek helyben megvenni a falusiak, vagyis ebből származik érdemi bevétele a kereskedőknek.

Ez meg is látszik a falusi boltok kínálatán alapuló bevásárlói kosár árán: a kistelepülési vegyesboltban több mint 16 és félezer forintot kellene fizetni mindazért, amit a városi diszkontban 11 ezerért megkapnánk. Ez 52 százalékos árkülönbség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.03.27 13:51

Legalább tisztul a piac. Egyébként pedig on-line vásárlás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.03.27 12:53

@Mekelekke: nem ám csodálkozni, tessék tovább haladni!
ez itt kérem a kárpát medencei
mély-keresztény disneyland
(meg amúgyis valahol a soros gazdagodna a végén:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.03.27 11:14

Ha valaki esetleg indítana egy szociális mozgóboltot, vagy egy bevásárló-házhoszállító szolgáltatást önköltséges áron, akkor gyorsan odapattanna az adóhivatal és szénné adóztatná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html