Világbotrány készül, vagy már benne is vagyunk

Az amerikai sajtó azt találgatja, hogy a Republikánus Párt a célegyenes előtt lecseréli-e elnökjelöltjét, Donald Trumpot. Már ez a tény is világbotrány, nem beszélve arról, ha az ingatlanmágnás tényleg kiszállna a versenyből. Az esélylatolgatás bonyolult.
Napi.hu, 2016. augusztus 4. csütörtök, 17:24
Fotó: MTI/EPA

Megindult a százalékok számolgatása azzal kapcsolatban, mekkora az esélye annak, hogy Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánusok elnökjelöltje saját elhatározásából vagy mások rábeszélésére kiszáll az amerikai elnökválasztási kampányból a november eleji szavazás előtt - kezdi saját kalkulációját a New York Times cikkírója, Justin Wolfers.

Az ABC News jelentése szerint a párt vezetői kezdik komolyan mérlegelni Trump lecserélésének lehetőségét, ami átszivárgott a politikai előrejelzések világába is. Ezen belül a New York-i lap szakírója a fogadásokat tartja a legjobb alapnak a viszonylag megbízható prognózis készítéséhez.

Ezek mellett szól, hogy a fogadók a pénzüket viszik be a játékba, azaz az őszinte véleményük alapján próbálják előre jelezni a lehetőségeket. A politikusokat biztosan, a politológusokat többé-kevésbé befolyásolhatják politikai számítások, elfogultságok a véleményalkotásban. Emellett a fogadások alapján számított esélyek sok ember véleményét összegzik.

Sokan mondó kis különbség

Az amerikai lap a brit Betfair pillanatnyi fogadásai alapján kialakuló elnökválasztási esélyekből indul ki. Ezek szerint a játékosok 25,8 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Republikánus Párt nyeri az elnökválasztást, és 24,1 százalékot adnak arra, hogy Trump lesz a győztes.

Más szóval 1,7 százalék jeleníti meg azt a valószínűséget, hogy az ingatlanbefektető kiszáll és a helyére álló versenyzővel a republikánus párt nyer. Persze az új jelölttel veszíthetnek is, aminek esélyét a New York Times szakírója a győzelem háromszorosára (durván 5 százalékra) tesz, mégpedig annak alapján, hogy a fogadók háromszor nagyobbra (74,2 százalékra) teszik a párt elnökválasztási bukását, mint győzelmét.

Végső soron a Trump nélküli győzelem, illetve vereség esélyeinek összege lehet az az arányszám, amely kifejezheti, megjelenítheti Trump kilépésének valószínűségét. Ez tehát 1,7 plusz 5, azaz 6,7 százalék.

Merre billen?

A jelenlegi helyzet persze két irányban is változhat. Javulhatnak az esélyei annak, hogy a párt Trumppal győz - így csökkenhet a 6,7 százalék - vagy romolhat ez az esély (azaz nőhet a győzelem lehetősége nélküle) - így nőhet kilépésének a valószínűsége.

Trump kitarthat egy ideig, hogy csak akkor szálljon ki, amikor győzelmi esélyei tovább romlanak, és a meccs reménytelennek látszik. (Nyugodtan hivatkozna arra, hogy a régi pártelit hátba döfte, elárulta és egyébként is - ahogy arra a napokban célzott - elcsalták volna vele szemben a választást.) Ez esetben a megtépázott párt és az új jelölt győzelmi esélyei a későn kiszálló bukott jelölt miatt rosszabbak lennének a mostaninál.

Javíthatja viszont a republikánusok kilátásait, ha gyorsan letudnák a jelöltcserét, és olyan valakit találnának Trump helyére, akinek van esélye fordítani az utolsó pillanatban. Paul Ryant, a képviselőház elnökét szokták ilyen beugrónak tartani, kérdés persze, hogy vállalná-e a kockázatot, illetve hogy Trump félre állna-e a kedvéért, ami nem igazán valószínű.

A New York Times szerkesztője végső soron 3 és 10 százalék közé teszi Donald Trump kiszállásának esélyét az elnökválasztási harcból.

Ilyen sem volt még!
Az amerikai Republikánus Párt történetében példátlan módon a párt egyik képviselője, Mike Coffman kampányt indított a párt hivatalos elnökjelöltje, Donald Trump ellen Coloradóban. Jóllehet a párton kívül sokat bírált Trump-ellenes politikusok tábora már a Republikánus Párton belül is egyre szélesedik, Mike Coffman a szövetségi törvényhozás első olyan tagja, aki nyíltan Trump-ellenes politikai hirdetésért fizet. A 61 éves Coffman, aki Denver egyik elővárosának képviselőjeként a negyedik ciklusát tölti a szövetségi törvényhozásban, sok más republikánus politikushoz hasonlóan veszélyben érzi újraválasztásának esélyeit. A demokraták ugyanis megpróbálják őt is Trumphoz kötni.

Mind republikánus, mind demokrata párti kampánystratégáknak egyre inkább meggyőződése, hogy az elnökségért folyó küzdelem minden korábbinál nagyobb mértékben befolyásolja majd a képviselőházi és szenátusi választásokat is.

Nemcsak a párt vezető személyiségei elégedetlenek Trumppal, hanem a republikánusokat nagy pénzadományokkal támogató donorok jó része is. Közülük néhányan már nyilvánosan is jelezték, hogy Hillary Clintont támogatják. Sajtóhírek szerint Clinton kampánycsapata, vagy maga Hillary Clinton meg is keresi őket, a támogatásukat kérve. (MTI)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.08.05 14:17

@Dakota Summer:
Ezek a k***a amerikaiak. Hogyan forgatják a köpönyeget, nem régen 26 évvel ezelőtt piszkos imperialisták voltak akik a lenini bolsevik örökséget akarták megsemmisíteni.
Mára ők bolsevikok lettek megvalósult Lenin nagy álma az amerikai imperialisták Lenin hitére tértek. Szerinted.
Óh milyen hatalmas felfedezés Nobel díjra érdemes.
Dakota Summer Nobel díjas! A sárga házban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.08.05 10:48

@Pegazus_a_borbarat:
Majd elfogadó-befogadó módon lelövik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.08.05 09:49

@Dakota Summer: Ezt most hallom eloszor, de jo tudni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.05 08:42

@Rodent: Meg vannak a libnácik is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.08.05 06:53

@foldnyuzo: Lehet, hogy nem tudtad, de mindenki aki nem a csuti messiast imado fideszdroid, az bizony libsibolsi. Meg hisztoballib. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html