Írország a segélyhitel lezárásával kikerül az Európai Központi Bank (ECB) úgynevezett OMT kötvényvásárlási programjából, miközben visszatérhet adósságának kötvénypiaci finanszírozásához.

A kormányfő azt mondta, hogy jelentősen csökken a lehetősége annak, hogy a brüsszeli politikusok beleszóljanak az ország dolgaiba.

Írországot 2010-ben az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós mentőcsomagja mentette meg az államcsődtől. A hitel azt követően vált szükségessé, hogy az ír bankrendszer összeomlása, és az állami bankmentések miatt az ír államadósság - a válság előtti 25 százalék körüli szintről - a hazai össztermék (GDP) 106 százalékára emelkedett.

Az euróövezetben Írország másodikként fordult nemzetközi menőcsomagért Görögország után, azóta Portugália és Ciprus is kapott ilyen támogatást.

Írországban a második negyedévben véget ért a recesszió, a gazdaság 0,4 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest.

Michael Noonan ír pénzügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány 4,8 százalékra csökken az idei 7,3 százalékról. A szigetország pénzügyminisztériuma a napokban azt közölte, hogy a gazdaság idén 0,2 százalékkal nő, jövőre már 1,8 százalékkal bővül.