A Nemzetközi Valutaalaptól kérhet segítséget Horvátország, mivel az állam jövő évi finanszírozási igénye igen nagy lesz és kockázatosnak tűnik - erről múlt héten beszélt egy horvát hetilapnak Slavko Linic. A Bloomberg szerint Linic tegnap már változtatott kijelentésén, és azt mondta, nyilvánvalóan nem lesznek olyan súlyosak a feltételek 2014-ben, hogy a külső segítség igénybe vételére szükség legyen. Múlt héten még annyira borúsnak látta a helyzetet a horvát politikus, hogy azt mondta, Horvátországnak minden segítséget meg kell ragadnia, mivel szüksége van rá, és különben is olcsóbb az IMF-hitel, mint a piaci forrás.

A miniszter most már optimistább saját állítása szerint, miután a horvát kormány elfogadta a 2014-es költségvetési kiadási tervet. Ugyanakkor kizárta, pont a költségvetési korlátok miatt, hogy a horvát állam visszavásárolja a Mol 49 százalékos részesedését az INA-ban.

A horvát gazdaság öt éve van recesszióban, jövőre indulhat halvány növekedés. Az államháztartás hiánya a korábban vártnál magasabb lehet, idén a GDP 5,4 százalékra, jövőre pedig tovább nő -6,5 százalékra és 2015-ben is csak -6,2 százalékra mérséklődik a hiány az Európai Bizottság szerint. Ezzel összhangban az államadósság is ütemesen emelkedik: 2010-ben még 44 százalék körüli volt az adósság, az előrejelzési horizont végére, 2015-re pedig 70 százalék közelébe kerülhet.