Visszalépett a sokat bírált nagykövetjelölt

Visszalépett a jelöltségtől az amerikai elnök által az Egyesült Államok új norvégiai nagykövetének szánt szállodaipari vállalkozó, George Tsunis, akit a budapesti és a Buenos Aires-i diplomáciai képviselet jövendőbeli vezetőihez, Colleen Bellhez és Noah Mamethez hasonlóan sok bírálat ért a bizottsági meghallgatáson nyújtott teljesítménye miatt.
Inforádió, MTI, 2014. december 16. kedd, 08:21
Fotó: Reuters

Bell, Mamet és Tsunis az amerikai sajtóban együtt jelképezte azt a problémát, hogy politikai kampányadományozók fontos diplomáciai posztok birtokosai lehetnek, miután csúnyán botladoztak a bizottsági megerősítési meghallgatáson.

George Tsunis, aki adománygyűjtőként segítette Barack Obama elnök kampányát, többek közt azzal keltett feltűnést, hogy arról beszélt, Norvégiának elnöke van, noha az ország alkotmányos monarchia. Meghallgatásán olyannyira leszerepelt, hogy a Demokrata Párt több politikusa is jelezte, nem fogja őt támogatni.

Norvégiában két éve üres a nagyköveti poszt, a visszalépését bejelentő Tsunis a The Washington Post szerint fontosnak nevezte, hogy mielőbb kinevezzék az amerikai diplomáciai képviselet új, "első osztályú" vezetőjét.

HOZZÁSZÓLÁSOK