Weber: bölcsek tanácsa vizsgálja a magyarországi helyzetet

Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról - közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követően. A tanácskozáson döntés született a Fidesz EPP-beli tagságának felfüggesztéséről - az EPP elnöksége és a Fidesz közös javaslata nyomán. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan - véli az EPP elnöke.
Domokos Erika, 2019. március 20. szerda, 22:44
Fotó: AFP - Riccardo Pareggiani

Weber utalt arra, hogy a háromfős testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke - írta az MTI.

A frakcióvezető - aki az EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon - kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból. A tagság felfüggesztése szükséges lépés volt, a kizárás azonban "nem került le a napirendről".

A német konzervatív politikus szerint hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között.

Mit jelent a felfüggesztés?

Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Az EPP szerdai politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése mellett, míg 3-an ellene.

EPP-elnök: az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan

A néppárt, az Európai Uniót alapító atyák pártjaként az értékek közvetítője, és annak is kell maradnia. Minden tagpártnak tiszteletben kell tartania azokat az elveket, amelyek a pártcsoportot egyesítik - mondta Joseph Daul, az EPP elnöke az ülést követően.

A közös javaslat alapján meghozott kompromisszumos döntés nem volt könnyű. A pártcsalád ugyanis nem tud kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az oktatás és kutatás szabadsága, vagy a kisebbségek jogai tekintetében. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan. Meg kell szüntetni az EPP és a Fidesz közötti nézetkülönbségeket - tette hozzá Daul.

Így látja az ellenzék

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) nyilatkozata szerint túl késő van az EPP "orbánizálódásának" és a magyar demokrácia vesztének megakadályozásához. Véleményük szerint az EPP hitelessége a jobboldali populizmus elleni küzdelemben jelentős csorbát szenvedett.

A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát, mivel a magyar kormánypárt "a félelem, a gyűlölet és a megosztás" politikáját követi - közölte Újhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő a szociáldemokrata EP-frakció honlapján közzétett nyilatkozatában. Mindaddig, amíg a Fidesz az EPP tagja marad, mind az EU, mind pedig a jelenlegi legnagyobb európai pártcsalád "Orbán és követőinek piszkos politikai játékainak túszává válnak".

Az EP zöldpárti frakciója nevében Judith Sargentini holland EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak sürgősen nyomon kell követnie az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, a jogállamiságról szóló jelentést. Ez nem csak a pártpolitikáról szól, hanem a jogállamiság és az alapvető jogok hatékony védelmét is jelenti egy uniós tagállamban, ugyanis a helyzet napról napra tovább romlik Magyarországon.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője Twitter-üzenetében úgy nyilatkozott, hogy az elért közös eredmény "politikai trükk", aminek következtében "az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére". A Fidesz kiutasításának megakadályozására vonatkozó feltételeknek semmi közük a mai magyar valósághoz - tette hozzá.

Orbán Viktor Fidesz-elnök a tanácskozást követő brüsszeli sajtóértekezletén bejelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is - írta az MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2019.03.21 17:49

"bölcsek tanácsa"?

Hmmm... lehet, hogy Magyarország egy csöppnyi esélyt kap álláspontja kifejtésére, amit eleddig nem tehetett meg?

Még az sem bej, ha a "bölcsek" előítéletekkel jönnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.21 17:18

@acdc: bizony úgy van! Jól beszélsz!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.03.21 16:40

9 év alatt már teletömtétek a zsebét agyhalott buzeráns f@szfejek. Kíváncsi vagyok mi lesz az "ellencsapás", nem tud majd többet lopni? Hujuj. Mellesleg a migránsügyben kurvára igaza, nehogy qrva nagyot bukjon tavasszal az agymosott libsinéppártiszocialistatöld frakció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.03.21 16:19

Kedves radios!
Tökéletesen igaza van: Orbán egy beteg ember!
Hisz a szűk Fidesz keretein belül mindenki tudja, hogy súlyos pszichiátriai betegséggel küzd, és ezért rendszeres gyógyszeres terápiát alkalmaznak nála.
Viszont az is igaz, hogy ezért nem ő a hibás: hisz tudjuk, hogy minden pszichiátriai kórkép a fejlődés-lélektani zavarból(Eriksoni elmélet) eredeztethető, kvázi abból, hogy ha egy fejlődéi szakaszt nem kellő módon élünk meg, nem tudunk átmenni a következő szakaszba, vagyis zavart okoz.A probléma ott van, ha ez a HATALOMVÁGY és HATALOMBIRTOKLÁS pszichikai roncsoló jellegével párosul(ahogy Orbánnál is) még inkább elmélyül a pszichiátriai probléma.
Ez világosan és egyértelműen látszik Orbánnál(testkommunikációjától-beszédééig tettei mibenlétéig).
Sajnos ez van a történelem is igazolta hogy MINDEN diktátorra hajlamos EGO torz beteg emberré válik (lásd Néró, Macbeth, Hitler, Sztálin, Rákosi....és Orbán)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.03.21 15:43

Ez mutatja, hogyha időben közbelépett volna merkel, nem gennyesedett volna idág, orbán is jobban járt volna, ez mutatja milyen veszélyes a késve reagálás, azaz a rossz munka,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html