Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje a május végi európai parlamenti választásokon Athénban ismertette programját - tudósított a Népszava. A német Keresztényszocialista Párt (CSU) politikusa a görög konzervatív Új Demokrácia ellenzéki párt képviselői előtt beszélt.

Az EPP az utóbbi évtizedekben komoly eredményeket ért el, a sikerek folytatását a nacionalisták veszélyeztetik, akik ellen szerinte 2019-ben harcolniuk kell. A populizmus jelenti a problémát, az, hogy mindez hová vezet, Görögországban is tapasztalható - bírálta Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt. Weber úgy látja, hogy az általa vezetett kormánypárt, a baloldali Sziriza hangzatos ígéretekkel került hatalomra, amelyeket nem teljesített.

Weber elismételte programjának főbb pontjait:

  • Tízezer fős európai határőrség felállítása 2022-ig. (Ezt tehát előrehozná a jelenlegi 2027-es határidőről.)
  • Európai FBI a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében.
  • A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások leállítása. (Weber szerint Törökország egyre inkább eltávolodik az európai értékektől.)
  • Új jogállamiság-mechanizmus (Új jogrendszer létrehozásával akarja garantálni a jog uralmának érvényesülését Európában.)
  • Ötmillió új munkahely a fiataloknak.
  • Bürokráciacsökkentés, ezer elavult uniós jogszabály eltörlése, létszámcsökkentés az uniós intézményeknél.
  • Fellépés az éghajlatváltozás ellen és az egyszer használatos műanyagok globális betiltásáért.

Weber a nap folyamán az AP amerikai hírügynökségnek is adott interjút, amelyben az EPP-vel összefüggésben azt mondta, hogy továbbra is kész arra, hogy búcsút intsen olyan tagpártoknak, amelyek nem osztják az európai integráció elmélyítésével kapcsolatos elképzeléseket.

"Az EPP ... közös elképzeléseken alapuló értékek pártja. Ez azt jelenti mindannyiunk számára, hogy aki nem osztja a jövő egyre integráltabbá váló és egyre ambiciózusabb Európájának eszményét, az többé már nem lehet sorainkban."