WP: Obama elnöksége alatt is folytatódott a titkos fogva tartás gyakorlata

Barack Obama elnöksége alatt is folytatódott a terroristagyanús személyek külföldön történő őrizetbe vételének és vádemelés nélküli fogva tartásának gyakorlata - írta szerdai számában a The Washington Post.
MTI, 2013. január 2. szerda, 21:13
Fotó: Napi.hu

A lap értesülése szerint tavaly augusztusban a kelet-afrikai Dzsibutiban a helyi hatóságok homályos ürüggyel őrizetbe vettek három szomáliai származású férfit - két svéd állampolgárt és egy nagy-britanniai lakost - akiket a börtönükben amerikai ügynökök hallgattak ki. A három férfit azzal vádolták meg, hogy támogatói a szomáliai iszlamista as-Sabab fegyveres szervezetnek. A New York-i szövetségi nagyesküdtszék októberben emelt vádat a svéd állampolgárságú, 23 éves Ali Yasin Ahmed és a 29 éves Mohamed Yusuf, valamint a Nagy-Britanniában élő, 23 éves Mahdi Hashi ellen. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei ezután vették át a három fogoly őrizetét és szállították át őket titokban az Egyesült Államokba.

Az ügyre december 21-én derült fény, amikor a vádlottak először jelentek meg a brooklyni szövetségi bíróság tárgyalótermében. A lap szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy Barack Obama elnöksége alatt is folytatódott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán bevezetett és széles körben elítélt gyakorlat, hogy terrorizmussal gyanúsított személyeket amerikai hatóságok külföldön szabályos jogi eljárás nélkül tartassanak fogva és hallgassanak ki.

A The Washington Post rámutatott, hogy a titkos fogva tartás gyakorlata egybek között azért folytatódik, mert a kormány és a kongresszus nem tudott megállapodni arról, hogyan öntsék törvényes formába a terrorizmussal gyanúsított személyek külföldi elfogásának eljárását. A Fehér Ház és a Capitolium közötti nézetkülönbségek megakadályozták Obamát abban is, hogy a 2008-as választási ígéreteivel összhangban bezárassa a guantánamói katonai börtönöket, és polgári bíróság elé állítassa az ott fogva tartott, feltételezett al-Kaida-tagokat.

A kormány a maga részéről azt ellenzi, hogy terrorizmussal gyanúsított személyeket katonák tartsanak fogva, és hogy hadbíróság elé állítsák őket. Megállapodás híján Washington számára egyszerűbb, hogy Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában dróncsapásokkal végezzen a terrorizmussal gyanúsított személyekkel.

A The Washington Post szerint a dzsibuti hármak esete nem egyedülálló, mert egy szövetségi bíróságon már 2011 decemberében meghallgattak egy férfit, akit az as-Sabab támogatásával vádolnak. Az eritreai állampolgárságú Mohamed Ibrahim Ahmedet Nigériában fogták el és az ottani börtönben amerikai ügynökök hallgatták ki.


Előző

Következő

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2013.01.02 22:58

Mit vártok egy olyan országtól, aki képes volt a nácizmus elleni megállapodást megvétózni az ensz szavazáson.

Azt csinálnak amit akarnak. Ha kell az olajad, lebombáznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.01.02 21:49

az amerikai jog csak az usa területén érvényes, külföldön azt csinálnak, amit akarnak.
minden állat egyenlő, de némely állat egyenlőbb a többinél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.01.02 21:32

No ne má'! A demokrácia, az emberi jogok védelmezőjeként fellépő ámerikában? Abban az ámerikában, akik fegyverrel és gazdasági eszközökkel "védik" a demokráciát? Kedves WP! Ez biztosan félreértés!
Ámerika nem szokott ily - kommunikációjával szöges ellentétben álló - demokrácia és emberellenes cselekedeteket végrehajtani! Sőt! Mindenütt fellépnek a demokrácia, a sajtószabadság, az emberi jogok védelmében. Vagy nem?! Á! Tudom, hogy magyarhonban is veszélyeztetve látják a demokráciát, az emberi szabadságjogokat, ezért politikai és pénzügyi segítséget adnak azoknak, akik 2006-ban is bebizonyították, hogy a "demokráciájukért" túzzel-vassal, viperákkal, lőfegyverrel is képesek saját népük (vagy lehet, hogy ők nem is magyarok?) ellen küzdeni.
Szép "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html