A Bundestag csütörtökön este megszavazta Németország részvételét a 100 miliárd eurós spanyol bankmentő csomagban. A döntés nem okozott meglepetést, miután a tartományokat képviselő felsőház (Bundesrat) már megadta a felhatalmazást. A programban való részvételhez 473 igen, 97 nem és 13 tartózkodás mellett adta hozzájárulását a Bundestag.

A Guardian szerint Angela Merkel kancellár elvesztette a "kancellári többségét" és ellenzéki szavazatokra kellett hagyatkoznia, miután 37 képviselő nem jelent meg a szavazáson (a képviselőket rendkívüli szavazásra a nyári szüntükről hívták vissza), a konzervatív-liberális koalíciójából pedig 22 képviselő a programban való részvétel ellen szavazott, egy pedig tartózkodott.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble a szavazás előtt a részvétel jóváhagyását kérte a képviselőktől. Mint mondta: Spanyolország nagyot lépett előre az államháztartási reformban, de a bankrendszer problémái eltorlaszolhatják az utat. A pénzügyi piacok kételkednek abban, hogy a madridi vezetés tudja-e kezelni a bankrendszer bajait, ami tarthatatlan állapot, mert a bizalomhiány "súlyos fertőzéshez vezethet" az egész eurózónában. A társállamoknak ezért feltétlenül Spanyolország segítségére kell sietni - hangsúlyozta a miniszter a képviselők támogatását kérve a programhoz.

Schäuble kiemelte: az euróövezet közössége nem finanszíroz közvetlenül spanyol bankokat, a 100 milliárdos hitelt a madridi kormánynak fizetik ki, és a törlesztésért a spanyol állam felel.

A spanyol bankmentő programot a tervek szerint az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurócsoport) pénteki ülésén véglegesíti.