Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) ára hordónként 75 dollárra csökkenhet, miután az USA-ban érezhetően bővül az olajpalából származó üzemanyagok használta - állítja Andrew Su, a sydneyi Compass Global Markets árupiaci kereskedő cég elemzője. A jelenlegi 92 dollár/hordó körüli olajár 18 százalékkal zuhanhat a nyár elejére, majd az ezt követő időszakban tovább folytathatja szánkázását. Az olajpala felhasználása teljesen átalakítja az USA olajiparát - véli a szakértő -, az Egyesült Államok a következő öt-tíz éven belül olajimportőrből exportőrré válik. Ennek nem csupán az amerikai, hanem az egész világgazdaságra jelentős hatása lesz.

Ez a várakozás részben korábbi előrejelzésekre alapul. A PricewaterhouseCoopers egy hónapja publikált tanulmánya szerint az olajpala bő húsz éven belül 14 millió hordóval járul majd hozzá a világ napi olajellátásához, ami durván 12 százaléka a mai fogyasztásnak. Su ugyanakkor a keresleti oldalt is figyelembe vette prognózisában, nevezetesen azt, hogy a világ olajfelhasználása csökken. Szerinte ez eddig nem látott mélypontokat fog elérni, különösen az Egyesült Államokban.

Hibridautó-forradalom

A szakértő a benzinfogyasztás visszaesésére számít, amit a benzin-elektromos hibrid meghajtású autók elterjedésére vezet vissza. Az USA olajkereslete 16 éves mélypontra esett 2012-ben, a felhasználás két százalékkal maradt el a 2011-estől - derült ki az IEA energetikai tanácsadó szervezet jelentéséből. A visszaesést a gyenge gazdasági növekedéssel, a magas munkanélküliséggel, a drága benzinnel és a közlekedési eszközök gazdaságosabbá válásával indokolják.

Su szerint a részvénypiacok szárnyalása is hozzájárul az olajárcsökkenéshez, ugyanis elszívja a spekulációs tőkét az árupiacokról. Az elemző sokkszerű zuhanást is elképzelhetőnek tart a nyersanyagok és az energiahordozók árában. A tőke elvándorlásának hatása az elmúlt hónapokban már érezhető volt. Az arany például október óta 12 százalékkal lett olcsóbb, a WTI ára 97,5 dollár/hordóról morzsolódott le 92 dollárra az elmúlt egy hónapban.