75 ezer munkahely szűnhet meg az e-autók miatt

Németországban aggódnak amiatt, hogy a villanyautók kevesebb alkatrészből állnak és jobban bírják a gyűrődést.
Szabó Dániel, 2018. június 10. vasárnap, 10:43
Fotó: Napi.hu

A német Fraunhofer Ipari Mérnöki Intézet végzett kutatást a legnagyobb német gyártókkal, így a Daimler, a BMW, a ZF, a Bosch, a Volkswagen és a Schaeffler cégekkel közösen. Ebből pedig az látszik, hogy az elektromosautó-forradalom számtalan előnye mellett problémákat is magában hordoz.

Minden alapja, hogy átlagosan 30 százalékkal kevesebb idő legyártani egy elektromos autót, és a járművek sokkal kevesebb (becslések szerint hatodannyi) alkatrészből állnak, mint a benzinesek és a dízelek - épp a motor egyszerűsége miatt. A gond pedig ebből ered: a 840 ezer főt foglalkoztató német autóipari szektorból 210 ezren dolgoznak a járművek erőátvitelei rendszerein. Az ő munkájuk lehet a legnagyobb veszélyben - írja a Totalcar.hu.

A kutatás szerint amennyiben 2030-ra 25 százalékra emelkedik az elektromos és 15 százalékra a hibrid autók száma, 75 ezer munkahely kerülhet közvetlen veszélybe a munkaerő-felesleg miatt. Nagy szerepe van ebben a kormányzati döntéseknek, amelyek a következő években leszámolnának a dízeles és benzines autókkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

William007, 2018.06.10 10:59

Ez akkor lesz probléma, ha 30% -al olcsóbbak is lesznek, addig kelleni fog s belsőégésű motor is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html