Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon egyebek között arról beszélt, hogy Európa teljes gázimportja évi 300-320 milliárd köbméter körül marad annak ellenére, hogy csökken az európai gáztermelés az alternatív energiaforrások felhasználásának a bővülésével.

Közölte, rekordszintű orosz gáz irányult Európába az idei első negyedévben. Tavaly a Gazprom 20 százalékkal, 127,05 milliárd köbméterre növelte gázexportját Nyugat-Európába, és 4,3 százalékkal, 34,43 milliárd köbméterre bővítette Kelet- és Közép-Európába. A teljes orosz kivitel Európába 161,48 milliárd köbméter volt tavaly, ami 16,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Alekszej Miller elmondta, a Kínaiakkal a napokban kötött 400 milliárd dolláros gázmegállapodás befolyásolhatja az európai gázárakat. A Gazprom vezetője úgy vélte, hogy a Kínával évi 38 milliárd köbméter földgáz szállításáról létrejött szerződéssel "megkezdődött a verseny a vezetéken szállított orosz földgázért".

Miközben a Gazprom vezetője azt mondta, hogy titokként kezelik, mennyiért kapja majd Kína az orosz fölgázt, pénteken már a második orosz miniszter ismertette ezzel kapcsolatos "saját számításait". Csütörtökön Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter, pénteken Alekszandr Novak energiaügyi miniszter nyilatkozta azt, hogy "számítása szerint" ezer köbméterenként 350 dollárt fizet majd Kína.