A Gazprom az európai gázszállítások növekedésére számít

A Gazprom orosz gázipari cég arra számít, hogy fennmarad az orosz gázexport növekedésének üteme Európába.
MTI-Eco, 2014. május 23. péntek, 12:45
Fotó: Reuters

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon egyebek között arról beszélt, hogy Európa teljes gázimportja évi 300-320 milliárd köbméter körül marad annak ellenére, hogy csökken az európai gáztermelés az alternatív energiaforrások felhasználásának a bővülésével.

Közölte, rekordszintű orosz gáz irányult Európába az idei első negyedévben. Tavaly a Gazprom 20 százalékkal, 127,05 milliárd köbméterre növelte gázexportját Nyugat-Európába, és 4,3 százalékkal, 34,43 milliárd köbméterre bővítette Kelet- és Közép-Európába. A teljes orosz kivitel Európába 161,48 milliárd köbméter volt tavaly, ami 16,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Alekszej Miller elmondta, a Kínaiakkal a napokban kötött 400 milliárd dolláros gázmegállapodás befolyásolhatja az európai gázárakat. A Gazprom vezetője úgy vélte, hogy a Kínával évi 38 milliárd köbméter földgáz szállításáról létrejött szerződéssel "megkezdődött a verseny a vezetéken szállított orosz földgázért".

Miközben a Gazprom vezetője azt mondta, hogy titokként kezelik, mennyiért kapja majd Kína az orosz fölgázt, pénteken már a második orosz miniszter ismertette ezzel kapcsolatos "saját számításait". Csütörtökön Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter, pénteken Alekszandr Novak energiaügyi miniszter nyilatkozta azt, hogy "számítása szerint" ezer köbméterenként 350 dollárt fizet majd Kína.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.05.23 22:19

Nagy baráti alapon lesz majd 200 dollár ,de jenben számolva !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html