A kínai és a magyar gazdaság jól kiegészítik egymást

Európai érdek a lehető legszorosabb együttműködés Kínával, ezért is nagy siker, hogy a Bank of China Budapesten nyitotta meg kelet-közép-európai regionális központját - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai nagybank fióktelepének megnyitóján.
MTI-Eco, 2014. december 18. csütörtök, 15:44
Fotó: Reuters

Európa elveszítette versenyképességének egy részét. Ha vissza akarja szerezni, a lehető legszorosabb együttműködést kell kiépítenie a gyorsan növekvő régiókkal, azon belül is kiemelten Kínával. A kínai-magyar együttműködés ebbe a törekvésbe illeszkedik - mondta a miniszter. A magyar kormány támogatja Pekingnek azt a törekvését, hogy növekedjen a kínai nemzeti valuta, a jüan nemzetközi használata.

A magyar kormány célul tűzte ki, hogy ha kínai vállalatok Közép-Európában akarnak piacra lépni, akkor ezt először Magyarországon tegyék. Ez kezd megvalósulni: a Huawei 2015-től a teljes európai exportját Magyarországról fogja szervezni, a ZTE Budapestről fogja működtetni az európai szervizközpontját, és most a Bank of China, amely a világ tíz legerősebb bankjának egyike, ide telepíti regionális központját.

A Kínába irányuló magyar kivitel tíz év alatt a 11-szeresére nőtt, és a Magyarországon eszközölt kínai befektetések volumene már meghaladja a 3,5 milliárd dollárt. A kínai beruházások közül sok a legmagasabb szintű technológiát, magas hozzáadott-értéket képvisel. Kína tovább szeretné növelni az exportját, és a kínai áruk nagy részét Közép-Európán át juttatná el Nyugat-Európába. A magyar kormány célja, hogy a kelet-közép-európai térségbe irányuló kínai működőtőke-befektetés minél nagyobb hányada Magyarországra jöjjön - mondta a politikus.

Li Cao-hang, a Bank of China alelnöke kijelentette: a kínai és a magyar gazdaság jól kiegészítik egymást, a Bank of China többek között ezért döntött úgy, hogy Magyarországon hozza létre kelet-közép-európai regionális központját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.18 16:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html