Új nyíregyházi gyárának szakember-képzéséhez a Lego Manufacturing Kft.-nek engedte át a helyi műanyag-feldolgozó tanműhely működtetését a város önkormányzata - erről a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése csütörtöki ülésén döntött. A határozat szerint a nyíregyházi Wesselényi Miklós Szakközépiskola területén lévő 308 négyzetméteres tanműhelyt térítésmentesen kapta használatra 2016. december 31-ig a cég.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az ülésen hangsúlyozta: a tanműhely a Lego új gyára leendő szakembereinek gyakorlati képzőhelye lesz, a létesítmény fenntartási költségeit a haszonbérlet idején a dán érdekeltségű vállalkozás fizeti.

A Lego januárban jelentette be, hogy 125 millió eurós beruházással, mintegy 37 milliárd forintos költségből új gyárat épít Nyíregyházán. A 80 ezer négyzetméteres ipari létesítményben műanyag fröccsöntő üzemet, dekorációs-, feldolgozó-, elő- és végleges csomagoló részleget, 18 ezer négyzetméteres raktárat, valamint egyéb termelési kiszolgáló gyárrészeket alakítanak ki.

A Lego jelenleg egy bérelt üzemcsarnokban működtet gyáregységet Nyíregyházán, ahol a szeptember-októberi termelési csúcsidőszakban 1300-an dolgoznak. Ezt a létszámot 250-nel növelik majd az új gyárban, amely a nyírségi nagyváros második számú ipari parkjában lesz.

Az újabb ipari beruházási területet - az első 107 hektáros ipari park már megtelt - Nyíregyháza déli, dél-nyugati határában alakítják ki, 600 millió forintos költségből. Az összeg 50 százalékát - pályázat alapján - európai uniós forrásból finanszírozhatja majd a helyi önkormányzat. A második számú ipari parkban a Lego 100 hektáros területet vásárolt meg gyárkomplexuma létrehozásához.

A beruházási terület a 36-os számú főutat az M3-as autópályával összekötő, Nyíregyháza nyugati elkerülő útja mentén lesz. A 7 kilométeres útszakasz építésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már kiírta a közbeszerzési eljárást. A kivitelezése 2014. elején indul, s 2015. elején megindulhat rajta a forgalom.