A moldáv miniszterelnök hivatalában fogadta Viorica Dancila román kormányfőt. Közös sajtótájékoztatójukon Filip közölte: a moldovai hatóságok az Eurotransgazt - amelynek egyedüli részvényese a román Transgaz - hirdették ki a moldovai állami vállalat privatizációs eljárásának nyerteseként.

A moldovai vállalat magánosítását 180 millió moldáv lejért (9 millió euró) hirdették meg, és feltételként szabták meg a befektetőnek, hogy a következő két évben 93 millió eurót költsön beruházásokra, ami körülbelül azonos a romániai Iasi és a moldovai Ungheni gázvezetéknek a moldáv fővárosig, Chisinauig való kibővítési költségével.

Filip megállapította: Románia ezzel a lépéssel is bizonyította, hogy komolyak a szándékai Moldova energiabiztonságának megteremtését illetően. (Lopják a gázt az oroszok?)

Gazdasági elemzők szerint a Vestmoldtransgaz privatizációját azzal a céllal indították el a moldovai hatóságok, hogy felgyorsítsák a Iasi-Ungheni gázvezeték kibővítését Chisinauig.

A Iasi-Ungheni gázvezetéket 2014 nyarán avatták fel a román és a moldáv hatóságok, de még mindig nem működik teljes kapacitással.

A kép forrása: Shutterstock