A Magyarországon is érdekelt, az orosz jegybank többségi tulajdonában álló Szberbank Oroszország és egyben a Független Államok Közössége (FÁK) legnagyobb bankja, piaci tőkeértéke alapján Európa harmadik legnagyobb hitelintézete. German Gref azt mondta: maradnak, nem tervezik a kivonulás az ukrán piacról, amely a Szberbank egyik legfontosabb piaca.

A Szberbank 2007-ben hozta létre leányvállalatát Ukrajnában. Jelenleg több mint 800 ezer ügyfele van, kétszer annyi, mint 2013 elején volt. A tavalyi adatok szerint az ukrajnai Szberbank a második legnagyobb pénzintézet a lakossági megtakarítások terén, a magánszemélyek betétei meghaladták a 14 milliárd ukrán hrivnyát (mintegy 300 milliárd forint, hétfőn 1 hrivnya 21,42 forintot ért).

German Gref rámutatott: ha a jelenlegi ütemben folytatódik a tőkekivonás Oroszországból, annak az lehet a következménye, hogy az idén nem lesz gazdaságnövekedés, sőt a recesszió sem elképzelhetetlen. A Szberbank vezetője által ismertetett adat szerint az idei első két hónapban 35 milliárd dollár tőke hagyta el Oroszországot.

A Standard & Poor's a múlt héten úgy vélte, hogy az idei első negyedévben a tőkekivonás eléri a 60 milliárd dollárt, ami megfelelne a tavalyi egész évinek.