Az olasz banknak a hét végéig tájékoztatnia kell az EBA-t, hogy miképp pótolja a tőkehiányt. A kétes kinnlevőségek növekedése és korábbi sikertelennek bizonyult akvizíciók miatt bajba került bank az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilap értesülése szerint 3 milliárd eurót az államtól szerez, úgynevezett Tremonti-kötvények révén. A korábbi gazdasági miniszter, Giulio Tremonti nevét viselő kötvényeket a bank bocsátja ki, de az olasz állam vásárolja meg.

A bank gondjait az olasz gazdasági helyzet romlása is súlyosbítja. Nyeresége az első negyedévben 61 százalékkal 54,5 millió euróra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A pénzintézet vezetése kedden vitatja meg a 2015-ig szóló szanálási tervet, amelyet Alessandro Profumo vezérigazgató dolgozott ki. Az UniCredit korábbi első embere márciusban került a bank élére. A terv várhatóan drasztikus létszám- és fizetéscsökkentést és a nem stratégiai jellegű érdekeltségek eladását irányozza elő.

A Monte dei Paschi di Siena a világ legrégibb ma is működő bankja, amelyet 1472-ben alapítottak. A pénzintézet többségi tulajdonosa a Siena városa és Siena megye által létrehozott alapítvány, amelyben a helyi politikai erők is képviseltetik magukat.