Adócsalásért ítélték el a szerb milliárdost

Adócsalás miatt öt év börtönbüntetést és nyolcmillió dináros (kb. 20,4 millió forintos) pénzbüntetésre ítélték hétfőn Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét, Miroslav Miskovicot.
MTI, 2016. június 20. hétfő, 11:35
Fotó: Reuters

A 71 éves Miskovic vagyonát 2,3 milliárd euróra, azaz 723,4 milliárd forint becsülik.  A Delta Holding nevű vállalata hétezer embert foglalkoztat. A cégcsoportnak a kiskereskedelem, a mezőgazdaság, az ingatlanpiac és a biztosítás területén vannak érdekeltségei az egész Balkánon. Egyik belgrádi és egy montenegrói bevásárlóközpontját februárban adta el.

A férfit és fiát 2012 decemberében vették őrizetbe nyolc másik emberrel együtt. Miroslav Miskovicot később, 2013-ban rekordösszegű, 12 millió eurós (3,77 milliárd forint) óvadék fejében helyezték szabadlábra.

Az adócsalási ügy mellett sikkasztással is vádolták. A vád szerint ő és társai 2005 és 2010 között mintegy 153 millió euró (48,1 milliárd forint) veszteséget okoztak a szerb államnak útépítő cégek privatizálásával. A sikkasztás vádja alól azonban hétfőn felmentették az üzletembert. Azért ítélték el, mert segített fiának, Markónak mintegy 3 millió euró (943,5 millió forint) értékű adó eltitkolásában. A vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, azonban joga van fellebbezni az ítélet ellen.

Miroslav Miskovic fiát februárban ítélték el adócsalás miatt három és fél év börtönbüntetésre és nyolc millió dinár pénzbüntetésre, emellett cégét arra kötelezték, hogy fizesse be a 3 millió eurós adótartozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK