Áll a bál az épülő brit atomerőmű körül

A kínai partnerével végzett atomerőmű-beruházás engedélyezésére szólította fel a brit kormányt a kivitelező, az EDF Energy vezérigazgatója, Vincent de Rivaz a Sunday Telegraph brit lapban megjelent cikkben.
MTI, 2016. augusztus 28. vasárnap, 18:44
Fotó: Reuters

Theresa May brit miniszterelnök az elmúlt hónapban állította le az engedélyezési folyamatot, közvetlenül azt követően, hogy az EDF igazgatótanácsa zöld utat adott a 18 milliárd fontos Hinkley Point C projektnek. A brit kormány "kora őszre" ígérte a végleges döntést a délkelet-angliai atomerőmű beruházásról, melynek tervezett két blokkja Nagy-Britannia elektromosáram-felhasználásának hét százalékát fedezi majd.

A brit kormány az EDF Energy együttműködő partnere, a kínai állami atomenergetikai konszern, a China General Nuclear Power Corp (CGN) beruházásban való részvétele miatt adott hangot nemzetbiztonsági fenntartásainak. Vincent de Rivaz szerint a beruházást 6 milliárd fonttal finanszírozó kínai CGN megbízható partner, az EDF már két atomreaktor blokkot is épített a vállalattal együttműködésben Kínában.

A (Hinkley Point projekt) az EDF és a CGN a világ legnagyobb polgári atomenergetikai programját folytató országában, Kínában atomerőmű kivitelezésekben szerzett harminc éves együttműködési tapasztalatát testesíti meg - fogalmazott az EDF vezérigazgatója a brit lapban megjelent cikkben. Szavai szerint jól ismerjük kínai partnerünket és megbízunk benne.

A beruházást az EDF és partnerei finanszírozzák. Nagy-Britannia pedig ennek fejében 35 éven keresztül egy előre megállapodott árat fizet majd a termelt elektromos áramért. A projekt bírálói szerint az ár, amely mintegy duplája a jelenleginek, túl magas. Az EDF vezérigazgatója szerint azonban a Hinkley Point C "minden jövőbeni energiaforrás-opcióval összevetve versenyképes".

HOZZÁSZÓLÁSOK