Állami segítséget kaphat a legnagyobb görög kereskedelmi bank

A felülvizsgált átszervezési tervnek megfelelően az Európai Központi Bank (ECB) stressz-tesztjének eredménye alapján az Európai Bizottság engedélyezte a legnagyobb görög kereskedelmi bank, a Piraeus Bank feltőkésítését állami támogatással.
MTI-Eco, 2015. november 29. vasárnap, 17:11
Fotó: Reuters

"Az Európai Bizottság (EB) a módosított átszervezési tervben foglaltaknak megfelelően EU állami támogatásra vonatkozó szabályainak szellemében engedélyezte 2,72 milliárd euró állami támogatás kifizetését a görög Piraeus Banknak" - közölte az uniós testület vasárnap.

A Piraeus Bank a javuló piaci bizalom jeleként tőkeigényének nagy részét már privát befektetői forrásból fedezni tudta - mutat rá a döntés indoklása, megjegyezve, hogy a közpénzből nyújtott további támogatásnak és az átszervezésnek köszönhetően a bank működését fenntartható pályára lehet helyezni és ezzel hozzá fog tudni járulni a görög gazdaság talpra állításához is.

Az ECB 4,93 milliárd euróra becsülte a Piraeus Bank tőkeigényét, amiből a bank 1,94 milliárd eurót már privát befektetőktől be is tudott vonni, a felügyelet pedig 271 millió euró tőkeérték módosítást engedélyezett számára. A fennmaradó 2,72 milliárd eurós tőkeigényt a görög kormány fedezheti az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.29 21:05

...ez nem sért uniós jogot ,a versenyt ,????????????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html