Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lemaradóan vannak a bankok, az innovatív startupok néhány év alatt a pénzügyi szolgáltatások árbevételének 15 százalékát szerezhetik meg, amivel a hagyományos pénzintézeteknek 280 milliárd dolláros bevételkiesést okoznak. Az Accenture nemzetközi kutatása szerint a leszakadást úgy szenvedik el a hagyományos üzleti modell szerint működő bankok, hogy 2019 és 2025 között 5,5 százalékkal nő meg a globális fizetési piac a mostani 1 500 milliárd dollárról több mint 2 000 milliárdra.

A startupok versenyelőnye abból adódik, hogy a következő években a mostaninál is jobban elterjednek az azonnali, ingyenes fizetések. Ez a bankoknak kieső kamatbevételt jelent, miközben az azonnali fizetések miatt a bankkártya használatból keletkező díjbevételek is mérséklődnek.

A kártyapiaci zsugorodásának már jelenleg is látszanak a jelei: 2015 és 2018 között globálisan 33 százalékkal estek vissza a céges ügyfelek hitelkártya tranzakciói, míg a lakossági ügyfelek fizetési kártyás ügyletei 15 százalékkal csökkentek, a hitelkártya használatból képződő árbevétel 12 százalékkal zsugorodott.

Az Accenture szerint a bankoknak alapvetően újra kell gondolniuk az árbevételi struktúrájukat, mivel olyan csatornák, amelyekből a múltban dollármilliárdokat kerestek, megszűnnek létezni.

Magyarországon a kérdésben megnyilvánuló bankvezetők legtöbbször bővülési lehetőségként és nem versenytársként beszélnek a fintechekről. A bevett gondolkodás szerint az innovatív szolgáltatásokat inkább beépíteni kell a meglévő szolgáltatások körébe, semmint tartani a piaci változásoktól. Ehhez hozzátartozik, hogy a magyar szabályozás nem támogatja az innovatív fizetési szolgáltatások elterjedését. A fintech cégek rendre panaszkodnak a túlbonyolított szabályok miatt, aminek az a vége, hogy áthelyezik a székhelyüket másik, támogatóbb országba, például Észtországba.