Ukrajna gazdasága súlyos, de nem tragikus helyzetben van - nyilatkozta a PAP lengyel hírügynökségnek Pavlo Seremeta gazdasági miniszter, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben 15 százalékkal zuhant a GDP. Mint mondta, tartósan évi 5-6 százalékos gazdasági növekedésre van szüksége Ukrajnának a felépüléshez.

A költségvetés helyzete azonban valóban tragikus - ismerte el -, kiemelve, hogy a hazai valuta idén 20 százalékot vesztett értékéből. Folyamatosan tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a helyzet stabilizálásának lehetőségeiről, a hitelfelvétel mellett állami vállalatok eladása segíthet a költségvetés helyzetén. Fontolóra veszik az állami gázmonopólium, a Naftogaz privatizálását, különösen mert az állami vagyon nagy részét már elődeik eladták. A gázvezeték-rendszer értékesítéséről azonban nem lehet szó, mert azt törvény tiltja - idézte a Rzeczpospolita.

További problémákat ígér a Krím elszakadása, miután az ottani hatóságok ellenőrzésük alá vonták a Fekete-tengeri olaj- és gázmezőket, és azt tervezik, hogy kiaknázásukba bevonják az orosz vállalatokat, így a Gazpromot is. Ez nemcsak jelentős veszteség Ukrajnának, de területi vitákhoz is vezethet, mivel Ukrajnának is vannak felségvizei ebben a térségben.