Befellegzik az ázsiai gyermekmunkának?

Olyan ruhavarró robotot dobtak piacra, amely 17-szer gyorsabban dolgozik az embereknél. Nem csak gyorsabban varr, mint az éhbérért dolgoztatott bangladeshi gyerekmunkások, de napi 24 órában teszi, így ideális esetben egy robot 10 embert helyettesíthet - vette észre a Quartz hírét a 444.hu.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 3. vasárnap, 14:39
Fotó: Stocksnap

A robotot a SoftWear nevű cég gyártja azért, hogy a nagyvállalati ruhagyártást a jelenleginél is olcsóbbá tegye - írja a portál. Egy kínai cég már lecsapott a lehetőségre, eddig 20 millió dollárért vásároltak robotokat, amelyek a 2018-ban az Arkansas állambeli Little Rockban megnyíló ruhagyárukban évente 1,2 millió pólót készítenek majd.

A robotizálás miatt a gyárba csupán egy-két embert kell majd felvenni, akiknek pólónként 0,33 dollárt ( kb. 85 forintot) kellene fizetni. Bangladeshben pólónként 0,22 dollárt, vagyis 56 forintot kap egy munkás, Amerikában viszont 7,47 dollár (1925 forintot) jár neki ugyanezért a munkáért.

Az ázsiai ruha- és cipőgyárakban dolgozók kétharmada helyettesíthető robotokkal - állítja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy ha az automatizálás miatt elbocsátott munkásoknak a kormány nem biztosít munkát, az drámai következményekkel jár.

A divatipar környezetszennyezéséről az Index írt a napokban.

Kép forrása: StockSnap

HOZZÁSZÓLÁSOK