Van, aki három nap alatt megkeresi az éves átlagbért

A legnagyobb nagy-britanniai cégek vezetői már az év három első napján megkeresték az országos átlagbért a High Pay Centre (HPC) és a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) brit kutatóintézetek közös tanulmánya szerint - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. január 4. péntek, 14:16
Fotó: Shutterstock

A londoni tőzsde FTSE-100 indexében jegyzett cégek vezetőinek évi 3,9 millió font-sterlinges medián javadalmazása alapján egy átlagos cégvezér január 4-én már a munkaidő vége előtt megkereste a teljes munkaidőben foglalkoztatott brit alkalmazott átlagosan évi közel 30 ezer fontos fizetését.

"Az FTSE-100 vállalatok vezetőinek a medián fizetését a gazdaság egészével összevetve a cégvezérek manapság jóval többet keresnek saját alkalmazottaiknál és az országos átlagnál is mint negyven vagy akár húsz évvel ezelőtt tették" - nyilatkozta a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott interjúban Luke Hildyard, a High Pay Center kutatóintézet igazgatója.

A két kutatóintézet tanulmánya szerint az FTSE-100 cégek vezetői 1999-ben az átlagbér 59-szeresét, 2017-ben pedig 145-szeresét keresték.

Nagy-Britanniában a lakosság legmagasabb javadalmazásban részesülő egy százaléka a személyi jövedelmek hat százalékát kapta meg a hetvenes évek végén. Ez az arány a pénzügyi válságig, 2008-ig 15-16 százalékra emelkedett. A válság után csökkent ugyan, de 2013-ra már 20-22 százalékra emelkedett a World Inequality Database 2018-as jelentése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK