Beveti a nehéztüzérséget az OPEC

Oroszország azt javasolta, hogy március 20-án kezdődjön az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok megbeszélése az olajtermelés befagyasztásáról.
MTI, 2016. március 4. péntek, 17:27
Fotó: MTI/EPA

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy március 20. és április 1. között lehetne megtartani az olajtermelők találkozóját. Pontos dátumról még nem született megállapodás, miként arról sem, hogy hol tartanák az ülést. Lehet Oroszországban, Bécsben vagy Dohában is - tette hozzá Alekszandr Novak.

Az orosz energiaügyi miniszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valamennyi OPEC-tagország, valamint olyan szervezeten kívüli olajtermelők is csatlakoznak a megbeszélésekhez, mint Kazahsztán és Azerbajdzsán.

Február 16-án Dohában a két legnagyobb olajtermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország, valamint Katar és Venezuela energiaügyi miniszterei abban állapodtak meg, hogy januári szinten befagyasztják az olajtermelésüket, ha más olajtermelő országok is csatlakoznak hozzájuk. A lépés célja az, hogy emelkedésre sarkallják a kőolaj árát. A nyersolaj hordónkénti jegyzése csaknem 70 százalékkal csökkent 2014 közepe óta.

Az OPEC januári termelése napi 32,33 millió hordó volt, napi 131 ezer hordóval múlta felül a decemberit, és jócskán meghaladta az olajszervezet napi 30 milliós termelési kvótáját.

Januárban az orosz olajtermelés rekordszintű volt, napi 10,88 millió hordó, 1,5 százalékkal haladta meg a decemberit.

HOZZÁSZÓLÁSOK