A következő fél évre vonatkozó üzleti hangulatindex 17 ponton áll, ezzel 13 százalékponttal marad el a júliusitól, és jóval alatta van a 2007-2011 közötti átlagnak (28 pont). Az adatok arra engednek következtetni, hogy a válság utáni javulás után ismét nehéz időszak következik a térségben - írta a Thomson Reuters és az osztrák exportfinanszírozó bank.

A konjunktúra újabb visszaesésére számítanak a befektetők

A negyedévenként összeállított index legutóbb, júliusban az áprilisi 35 pontról 30 pontra gyengült, ezzel először csökkent 2009 áprilisa óta. A mutató csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy a közvetlen befektetők közül érezhetően kevesebben néznek derűlátóan a térségben működő érdekeltségeik várható teljesítménye elé. A konjunktúra újabb visszaesésére is számítani lehet a régióban a felmérésben részt vevők jelzései alapján - írták a felmérésről szóló sajtóközleményben.

A térségben telephellyel, leányvállalattal rendelkező négyszáz osztrák vállalat nagyobb része, 44 százaléka elégedett érdekeltségeinek jelenlegi üzletmenetével, 15 százalék értékelte kedvezőtlennek a jelenlegi teljesítményt. A vonatkozó mutató egy százalékponttal, 29-re csökkent.

A régió összgazdasági teljesítményével kapcsolatos várakozások 38 százalékponttal, mínusz hat pontra zuhantak. Ez azt jelenti, hogy több a kedvezőtlen, mint a derűlátó várakozás a konjunktúrával szemben. Hasonlóan rossz mutatóra 2008 októberében, a világgazdasági válság kitörésekor volt példa.

Magyarországgal szemben a legborulátóbbak

Országonkénti bontásban leginkább a Magyarországgal szembeni várakozások borúlátóak. A közvetlen befektetők 42 százaléka arra számít, hogy a következő egy évben romlik a gazdasági környezet. A megkérdezettek 51 százaléka mondta azt, hogy változatlan gazdasági teljesítményre számít, és 7 százalék számol javulással.

A konjunkturális pesszimizmus mindenekelőtt a közvetlen befektetőknek a vitatott intézkedések - például a devizahitel-törvény és az egyes ágazatokra vonatkozó különadók - miatti elbizonytalanodását tükrözi - állt a közleményben. A Magyarországra vonatkozó index értéke -4 pont.

Romló befektetői hangulatról tanúskodik a felmérés Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban is.