Azonnali hatállyal megszünteti a flottájában működő Boeing-747-es modellek működését a British Airways (BA). Az angol légitársaság az emeletes óriásgép legnagyobb üzemeltetője: a BBC szerint, a lépéssel 31 darab, majdnem 570 utas szállítására alkalmas gépet nyugdíjaznak.

- Nagyon valószínűtlen, hogy a fenséges, egeink királynője valaha kereskedelmi céllal repüljön a British Airways üzemeltetésében a covid-19 járvány okozta visszaesés után - idézi a BBC a társaság képviselőjét.

A BA amúgy is tervezte az óriásgépek kivonását, ez azonban a járvány kitörése és annak az utazásra gyakorolt hatásai előtt csak 2024-ben lett volna esedékes. Azonban az irtóztató visszaesés a nemzetközi utasforgalomban és a repülési szolgáltatásokban hamarabb meggyőzte a céget, hogy luxus lenne tovább röptetni a "királynőt".

A megváltozott utazási szokások miatt általában is az óriásgépek kivonása felé halad a világ. a 747-est gyártó Boeing korábban bejelentette, hogy tervezi a modell gyártásának befejezését.
Jelenleg 500 darab 747-es van szolgálatban, ebből csak 30 olyan, ami utasokat is szállít, a többi vagy a hangárban állt, vagy teherforgalomban használják.

A forgalomból kivont gépek utólagos felhasználását egyedi alapon vizsgálják. A BBC cikke szerint a legértékesebb alkatrész a hajtómű, amit jó eséllyel a 747-esek nyugdíjazása után is felhasznál valamilyen formában az ipar.