Brutális leépítés a német energiaszolgáltatónál

Megszüntet 6750 állást az RWE német energiaszolgáltató társaság, 2 ezer munkahelyet külföldön építenek le.
MTI-Eco, 2013. november 14. csütörtök, 13:03
Fotó: Napi.hu

A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező cég csütörtöki közleménye szerint a létszámleépítést igyekeznek elbocsátások nélkül, a megüresedő álláshelyek megszüntetésével megoldani. Az alkalmazottak száma 61 ezerre csökken, a folyamat 2016-ig tart. Az eladósodott társaság 2011 óta már 6200-zal csökkentette a személyi állományt leépítéssel és érdekeltségek eladásával.

Az RWE az E.ON után a második legnagyobb német energetikai vállalat. Az idén a január-szeptemberi időszakban a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) 6,711 milliárd euró volt, 0,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nettó nyereség 67,5 százalékkal 609 millió euróra csökkent. A konszern bevétele 4 százalékkal 39,9 milliárd euróra emelkedett, adóssága 6,8 százalékkal 30,7 milliárd euróra csökkent az év első kilenc hónapjában.

Az esseni központú óriáscéget súlyosan érinti az áramtőzsdei nagykereskedelmi árak meredek csökkenése, amit a nap- és szélenergia terjedése váltott ki. A megújuló forrásokra alapozott energiatermelés révén erősödő verseny miatt egyre kevésbé éri meg szén- vagy földgáztüzelésű erőművet üzemeltetni. Az RWE erőműveinek 30-40 százaléka veszteséges - mondta Peter Terium, a társaság igazgatótanácsi elnöke egy október végén adott interjúban.

A válságot érdekeltségek eladásával, tevékenységek kiszervezésével és létszámleépítéssel kívánják kezelni, és csak az elkerülhetetlenül szükséges beruházásokat hajtják majd végre - mondta az RWE vezetője.

A társaság a héten jelentette be, hogy eladta két nagy-britanniai szélerőmű parkban tartott kisebbségi részesedését, a leépítésről szóló csütörtöki közleményben pedig kiemelték, hogy tárgyalást kell kezdeni az alkalmazottak fizetéséről.

Az RWE a magyarországi gáz- és áramszolgáltatás egyik legnagyobb szereplője. A társaság 1995-ben, az energiaágazat privatizációja során jelent meg a magyar piacon. Érdekelt egyebek között a 2,2 millió fogyasztót villamos energiával ellátó Elmű-Émász-csoportban, a több mint 820 ezer embert kiszolgáló Főgáz Zrt.-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.14 13:11

Az egész világon nonprofit lesz ez a szektor....7 milliárd ember fontosabb ,mint pár 100 000 részvényes ,nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html