Brutális pénzt öntene a piacra a Bank of England

A Bank of England mindent megtesz a brit pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért, és kész több százmilliárd font pótlólagos likviditással segíteni a bankrendszert, ha erre szükség lenne - mondta pénteken a brit jegybank kormányzója, miután a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a kilépést pártolók kerültek többségbe.
MTI-Eco, 2016. június 24. péntek, 12:03
Fotó: Reuters

Mark Carney közölte: a következő időszakban várható piaci és reálgazdasági volatilitásra a brit pénzügyi vezetés jól felkészült, a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium részletes készenléti terveket készített. A legnagyobb brit bankok számára előírt tőkekövetelmények tízszeresen haladják meg a pénzügyi válság előtti szintet, és a Bank of England e bankok esetében olyan stresszhelyzeti teszteléseket végzett, amelyek a mostaninál sokkal súlyosabb helyzeteket modelleztek - mondta Carney.

Mindezek eredményeként a brit bankok több mint 130 milliárd font új tőkét hajtottak fel, és jelenleg több mint 600 milliárd font magas minőségű likvid eszközállományuk van - tette hozzá a Bank of England vezetője. Carney közölte: ez a hatalmas likviditásmennyiség kellő rugalmasságot biztosít a bankrendszernek ahhoz, hogy nehéz időszakokban is folytathassa a brit üzleti szféra és a háztartások hitelellátását.

Mindemellett a Bank of England kész 250 milliárd fontnál több pótlólagos finanszírozás nyújtására normál piaci műveletei keretében, és ha szükséges, jelentős devizalikviditást is tud nyújtani - hangsúlyozta a Bank of England kormányzója.
Hozzátette: a jegybank a következő időszakban kész bármilyen egyéb monetáris politikai lépésre is szükség esetén.

A Bank of England már a népszavazás előtt bejelentette, hogy a referendum időpontja körül három soron kívüli indexált hosszú távú repoműveletet indít a kereskedelmi bankok számára, felső limit nélkül. A Bank of England nem titkolta, hogy ez a korlátlan likviditásinjekció-ajánlat arra az esetre szolgál, ha a népszavazáson a kilépést pártolók kerülnek többségbe, és az ezt követő esetleges piaci sokk likviditásszűkét okozna a brit bankrendszerben.

Mark Carney a jegybank legutóbbi inflációs jelentését bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a Bank of England előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

HOZZÁSZÓLÁSOK