Észhez kapnak a cégvezetők? - Úttörő kezdeményezés az USA-ból

Kétszáz top cégvezető - köztük az Apple, az American Airlines, az AT&T, a Bank of America, a Boeing, a Black Rock és a JPMorgan vezérigazgatója - közös közleményt írt, amelyben azt fejtegetik, hogy a vállalatoknak inkább dolgozóik jólétére és ügyfeleik elégedettségére kéne törekedniük, és etikusan és igazságosan kéne bánniuk beszállítóikkal is - írta a 444.hu.
Domokos Erika, 2019. augusztus 20. kedd, 07:20
Fotó: Getty Images

A szabadpiaci kapitalizmus egyik dogmája, hogy egy vállalat kizárólag a részvényeseinek tartozik felelősséggel, legfőbb feladata az, hogy számukra teremtsen értéket. Ezt a dogmát kérdőjelezte meg most a Business Roundtable, a legnagyobb amerikai cégek vezérigazgatóinak koalíciója - írta a The New York Times cikkére hivatkozva a 444.hu.

Míg minden egyes vállalat a saját vállalati céljait szolgálja, alapvetően minden érintettnek (stakeholder, szemben a shareholderekkel, vagyis a részvényesekkel) felelősséggel tartozik. Elkötelezettek vagyunk, hogy valamennyiük számára értéket teremtsünk cégeink, közösségeink és országunk jövőbeni sikeréért - írták közleményükben a cégvezetők.

A közlemény azt nem részletezte, hogy miként gondolják megvalósítani ezt a célt, de arra azért ígéretet tettek, hogy a dolgozóikat igazságosan kompenzálnák és "fontos juttatásokat" adnának nekik, emellett képzésben és oktatásban is részesítenék őket. Egyben arra is ígéretet tettek, hogy "védeni fogják a környezetet a fenntarthatóbb gyakorlatok bevezetésével".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.08.20 11:36

És a részvényesek majd önként lemondanak a lehetséges nyereségük egy részéről, hogy jobb legen a dolgozóknak, beszállítóknak? Álmodozni szép dolog, de az első közgyűlésen egy pillanat alatt ki lesz rúgva a cég vezetősége, a gyártás meg vándorol a világban oda, ahol van még fillérekért dolgozó, korbáccsal üthető szakképzetlen munkaerő (ilyen pl Magyarország is).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2019.08.20 09:21

Most látják (elég késön), hogy az emebereknek tele van a hócipöje . Nem hiszem hogy ténylegesen változtatni fognak ez ellentmond a kapaitalizmus alapjainak. Vagy valami alapjaiban új jön?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2019.08.20 08:24

Elméletben jól hangzik. Szerintem az a feladvány, hogy az adott értékláncon való jövedelem megosztásnál hogyan vegyék figyelembe a kockázatokat (pl.:beszállító) és a befektetéseket. A humán tőke is befektetés, ha már kapitalizmus van. Azért elméleti a felvetés, mert utólag lehet okoskodni, de ezeket a feltételeket előre kellene rögzíteni és a gyengébb jogi logisztikájú félnek segítségre lenne szükség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html