Gigantikus kínai bank jön Magyarországra - de csalókkal is számolni kell

Újabb kínai bank, a China Construction Bank Corporation kezdi meg működését Magyarországon. Mérlegfőösszegük alapján a világ jelenlegi négy legnagyobb hitelintézetéből három így mostanra már megjelent hazánkban. Valamennyien a Távol-Keletről, Kínából érkeztek, és méretük szerint megelőzik a versenytárs amerikai, brit, német vagy francia bankokat.
Herman Bernadett, 2020. február 21. péntek, 09:53
Fotó: AFP

Az eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézetének számító China Construction Bank Corporation friss döntése alapján fióktelepet nyit Magyarországon. Az intézményt - amely alapvetően vállalati hitelezéssel kíván foglalkozni hazánkban - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már regisztrálta is tevékenységének megkezdése érdekében. A magyarországi tevékenység a luxembourgi székhelyű China Construction Bank (Europe) S.A. fióktelepeként zajlik majd.

Keleti nyitás, renminbi-program

Az újabb kínai bank letelepedése támogatja a Magyarország és Kína közötti gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővülését, és illeszkedik az MNB által 2015-ben meghirdetett Jegybanki Renminbi Programba, valamint a Budapesti Renminbi Kezdeményezésbe is.

A világon negyedik legnagyobb mérlegfőösszeggel bíró Bank of China csoport Magyarországon már sok éve leánybankként, részvénytársasági formában, illetve hitelintézeti fióktelepként, határon átnyúló hitelintézet és biztosításközvetítő formában is működik, lakossági és vállalati szolgáltatásokat is nyújtva. A Bank of China (Hungária) Hitelintézet Zrt. emellett - az MNB-nek történő bejelentést követően - 2015-től saját ausztriai és csehországi, illetve 2019. év végén romániai fióktelepet is létrehozott és működtet.

Az eszközeit tekintve a világ harmadik legnagyobb bankjának számító Agricultural Bank of China (luxembourgi székhellyel) 2015 óta hitelintézeti tevékenységet folytat Magyarországon határon átnyúló szolgáltatás keretében.

Vigyázat, a csalók élnek vissza a nevükkel

Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi porondon a négy legjelentősebbnek számító hitelintézet közül - az Industrial and Commercial Bank of China kivételével - három már jelen van hazánkban. Sőt, ezek közül van már olyan, amelyik régiós pénzügyi-üzleti központként tekint Magyarországra, s innét terjeszkedik tovább. Mindez a hazai gazdaság és pénzpiac elismertségét jelzi az Új Selyemút túlsó végén, a Távol-Keleten.

Sajnálatos módon a top négy bank közül kettő esetében Európában már megjelentek a nevükkel visszaélő, s a hiszékeny ügyfeleknek jogosulatlan szolgáltatást nyújtó "klónbankok" is. Erről a nagy-britanniai pénzügyi fogyasztóvédelmi felügyelet (Financial Conduct Authority, FCA) tájékoztatása nyomán az MNB figyelmeztetéseket is közzétett honlapja Intézménykereső menüpontjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.02.21 14:55

Ne lepődjön meg senki, ha a - kínai - alkalmazottak száma is gigantikus lesz, mondjuk 150 ezer fő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.02.21 11:29

A pénz a pénzhez megy. Egy halott magyar helyett jön három ipari hulladék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.02.21 11:24

micsoda gagyi nép
hívjatok be minden ferde-szemű
szarházit - attól sokkal jobb lesz
keleti szél - hadd fújjon ide
még több szemetet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html