Csalódott az Apple: gyengén fogy az iPhone5

Az Apple csökkentette az iPhone 5-ben felhasznált alkatrészekre feladott megrendeléseit, mert az okos telefon gyengébben fogy a vártnál − jelentette a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.
Komócsin Sándor, 2013. január 14. hétfő, 22:36
Fotó: Napi.hu

Egyebek mellett kevesebb kijelzőt vásárolnak a január−márciusi negyedévben: a korábban tervezettnek csak a felét rendelték meg a fő szállítóktól, a japán Sharptól, a Japan Displaytől és a dél-koreai LG Displaytől. Az iPhone 5 tavaly szeptemberi bemutatkozásakor attól tartottak az elemzők, hogy a beszállítók nem tudnak majd lépést tartani a kereslettel. Az Apple más részegységekből is kevesebbet vásárol, a visszaesés ezeknél is elég nagy ahhoz, hogy nyomot hagyjon a gyártók bevételén és profitján. Az iPhone-ok elemei egyedi tervezésűek, ezért kiesésük esetén nehéz átállítani a gyártósorokat más készülékekbe való alkatrészek előállítására.

A Citigroup, amely a múlt hónapban rontotta vásárlásról semlegesre az almás cég részvényeire adott ajánlását, úgy véli, hogy az év végi ünnepek előtt felpörgetett gyártás miatt maradhattak a vártnál nagyobb iPhone-készletek az Apple raktáraiban. A bank elemzői szerint nem arról van szó, hogy a vásárlók elfordultak a telefontól, hanem arról, hogy a kereslet csupán jó, nem kiemelkedő. Az Apple részesedése az okos telefonok piacán az egy évvel ezelőtti 23 százalékról a harmadik negyedévre 15 százalék alá esett, míg legnagyobb versenytársa, a Samsung két év alatt 8,8 százalékról 31,3 százalékra növelte részesedését.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MongolZ, 2013.01.15 01:21

Most akkor megrendelést csökkentett, vagy az előrejelzésnek a felét rendelte csak meg? Nem mindegy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html