Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A németek búcsúja a szénenergiától nagyon jövedelmezőnek bizonyul  a cseh milliárdos, Daniel Kretinsky számára - írja a lengyel Rzeczpospolilta.

A 45 éves Kretínsky a nagy cseh energetikai holding, az EPH alapítója, amely - többek között - birtokolja Lengyelország egyik nagy sziléziai szénbányáját. A cseh milliárdos 2016-ban - mint a Süddeutsche Zeitung megírta - ingyen vette át a svéd Vattenfall konszerntől a lignitbányászattal foglalkozó Leag bányászati és energetikai komplexumot Kelet-Németországban.

A svédeknek annyira fontos volt, hogy gyorsan kimenekülhessenek a szénüzletből, hogy az átadott vállalkozáshoz még hozzácsaptak 1,7 milliárd eurót. Ezt a Kretinsky által ellenőrzött EPH-nek, illetve a vele együttműködő PPF Investmentsnek utaltak át a bányászkodás után felmerülő területrehabilitációs költségek fedezésére.

Kretinsky azzal csinál nagy üzletet, hogy más szabályok vonatkoznak a kezében lévő bányákra, mint a német bányákra általában. A Németországban júliusban elfogadott jogszabály, amely rendezi a németek kihátrálását a szénre alapuló áramtermelésből, úgy rendelkezik, hogy a cseh üzletember bányái sokkal hosszabb ideig működhetnek, mint a többiek. Úgy tűnik, hogy csak a 2030-as években fogják ezeket bezárni.

Ráadásul az érintett cégek 1,75 milliárd euró kártérítésre is számíthatnak a 2038-as bezárásért cserébe. Kretinsky ötlete egyszerű: Németországban vagy ingyen, vagy nagyon olcsón megveszi a veszteséges szenes cégeket, s ha azok bedőlnek, a német adófizetők nem lesznek szűkmarkúak a vállalatok likvidálásakor