Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA csütörtökön azt közölte, hogy októberben éves összehasonlításban 7,3 százalékkal, 1 millió 83 ezer 612-re csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban - írta az MTI.

Októberben csupán négy országban nőttek az éves szintű eladások, Litvániában (+20,9 százalék), Görögországban (+13 százalék), Horvátországban (+10,4 százalék) és Magyarországon(+5,4 százalék).

A legnagyobb, 32,9 százalékos visszaesést Romániában mérték októberben, de 28,1 százalékkal estek az eladások Svédországban és 20,3 százalékkal Ausztriában.

Magyarországon októberben 10 923 új autót értékesítettek.

Az októberi csökkenés az új emisszió-mérési eljárás, a WLTP bevezetésének tulajdonítható. Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Az intézkedés miatt az Európai Unióban szeptemberben az új autók eladása 23,5 százalékkal csökkent éves szinten.

Az ACEA adatai szerint az idei első tíz hónapban eladott új autók száma az EU-ban 13 millió 36 ezer 359 volt, 1,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Magyarországon a 10 havi növekedés évi 24,2 százalék volt, a januártól október végéig tartó időszakban összesen 115 ezer 539 autót adtak el az egy évvel korábbi 93 ezer 64 után