A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Wall Street-i bankoknak nem csupán az okoz fejtörést, hogyan szorítsák vissza európai kitettségüket, hanem az is, hogyan kezeljék a drachma vagy a peseta esetleges visszatérését. Nem szeretnék ugyanis euróban nyújtott hiteleiket valamilyen erősen leértékelt devizában viszontlátni − írjta a Financial Times. Egy évvel ezelőtt az európai adósságválság aktuális súlyosbodása alaposan megmozgatta az amerikai bankok részvényárfolyamát − az USA pénzügyi felügyelete ettől nyilván nem függetlenül több információt kért tőlük görög, ír, olasz, portugál és spanyol eszközeikről.

A JPMorgan, a Bank of America, a Citigroup, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs ugyan ennek hatására mérsékelték kitettségüket ezeknek az országoknak, ám óriási különbségek vannak köztük. A Morgan Stanley például bruttó 4,5 milliárd dollárt, míg a JP Morgan 20 milliárdot tart még mindig az öt bajban lévő eurótagállamba kihelyezett kölcsönökben.

A maradék európai hitelállományt ugyanakkor kezelhetőnek tartják, pozícióikat például azzal védik, hogy a legtöbb származékos ügyletet az angol vagy a New York-i bíróságok illetékességi körében kötik. A bankárok és jogászaik úgy vélik, ez erős biztosítékot jelent amellett, hogy euróban nyújtott kölcsöneiket euróban is kapják vissza.

Emellett olyan fedezetet kérnek, amelyet nem lehet gyorsan euróról az esetleg visszatérő nemzeti valutára átváltani. Kereskedők szerint a vállalati kötvényekkel nem is lehet gond, ezek behajthatók euróban, bármi történjék is, az állampapírokról azonban már nem mondható el ez.