Eggyel kevesebb riválissal számolhat a Roszatom

A Toshiba japán cég úgy döntött, hogy leányvállalata, a Westinghouse Electric nem vesz fel több megrendelést atomerőművek energiablokkjainak az építésére - adta hírül az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. január 30. hétfő, 19:59
Fotó: Reuters

A bejelentés előzménye, hogy a Toshiba mintegy 6 milliárd dollárt bukott azon, hogy leánycége, az amerikai atomenergetikai Westinghouse Electric tavaly megvásárolta a szintén amerikai, nukleáris létesítmények építésével és üzemeltetésével foglalkozó CB&I Stone & Webstert.

A balul sikerült vállalatfelvásárlás miatt a Toshiba egyebek között arra kényszerül, hogy a keletkezett veszteség részbeni ellensúlyozására eladja jól jövedelmező chipgyártó üzletágának egy kisebbségi hányadát.

A Westinghouse, amely az orosz Roszatom egyik riválisa volt eddig, a jövőben az általa épített energiablokkok kiszolgálásával és a régebbiek termelésből történő kivezetésével foglalkozik majd.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy a Westinghouse befejezi az Egyesült Államokban jelenleg épülő négy atomreaktorát. Tervek szerint a létesítmények 2020-ra készülnek el.

Több forrás arról tájékoztatta a japán hírügynökséget, hogy Siga Sigenori, a Toshiba elnöke a nagy veszteség miatt benyújtja lemondását legkésőbb február 14-ig, amikor a cég nyilvánosságra hozza az április és december közötti háromnegyed év pénzügyi eredményeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK