Elképesztő kincs Magyarország alatt - Jó hírek jöttek a földgázmezőkről

A kanadai Falcon bejelentette, hogy végzett az első tesztkút fúrásával az Algyő formációban, amely jelentős palagázt rejthet. A szerbiai NIS olaj- és gázvállalattal közös projektet év végéig folytatják.
Napi.hu, 2014. július 15. kedd, 09:39
Fotó: Napi.hu

A Falcon Oil & Gas Ltd. bejelentette, hogy befejezte a kezdeti fúrási munkálatokat a Besa-D-1 névre hallgató gázkútnál, azaz elérte a tervezett teljes mélységet (TD), a 3000 métert. A tél végén elhatározott munkát gond nélkül végezték el. A Besa-D-1 a második abból a három kútból, amelyet az úgynevezett Algyő formáció lehetséges gázkészletének feltárása érdekében fúrnak ki a térség gázkincsével kapcsolatos kutatási és kitermelési licenc alapján.

A kutat egyelőre lezárták, amíg kidolgozzák az év hátra lévő részében elvégzendő tesztprogramot a lehetséges palagázvagyon feltárására. A Falcon magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) januárban állapodott meg a szerb Naftna Industrija Srbije jsc-vel (NIS) a három próbafúrásának határidejéről és finanszírozásáról. Az utóbbi vállalat februárban 1,5 millió dolláros befektetéssel járult hozzá a költségekhez. Az akkori egyezség szerint a három kutat 2014 júliusáig kell kifúrni, ám most abban maradtak a felek, hogy az év végéig adnak időt maguknak a tesztprogram végrehajtására.

Régi terv

Az együttműködést a  három évvel ezelőtt aláírt szándéknyilatkozat alapján mélyítették el. A Szeged Ma hírportál akkori tudósítása szerint a TXM és a NIS a Makói-árok területén található, 2300 és 3500 méteres mélység között lévő gázvagyon nagyságának tesztelésére és esetleges kitermelésére állt össze. A megállapodás úgy szól, hogy ha a mező termőre fordul, akkor a NIS 50 százalékos érdekeltséget szerez mindegyik kutatási terület termelésében.

A NIS és a TXM a továbbiakban részesedésüknek megfelelő arányban megosztják egymás közt a kutatás és feltárás költségeit az Algyő formációban. A projekt irányító szerepét a TXM tölti be. A NIS egyébként több mint 56 százalékban - az orosz Gazprom gázmonopólium 95 százalékos tulajdonában lévő - Gazpromnyefty, valamivel kevesebb mint 30 százalékban a szerb állam kezében van, maradékát kisebbségi részvényesek birtokolják.

Mi következik?

A NIS a 2014 végéig rendelkezésére álló időben befejezheti a Besa-D-1 kút tesztelését. Felbecsülheti a Makói-árokban lévő szénhidrogén-készlet lehetséges nagyságát, továbbá valamit befejezheti a harmadik kút fúrási programját - derült ki a Falcon közleményéből.

Ez a program ígéretesebb, mint a korábbi magyarországi palagázfúrások, mert nem azok jóval mélyebben, a felszín alatt 6000 méterre lévő gázkincsről szóltak, amely a jelenlegi technológiával nem termelhető ki gazdaságosan. Az RPS Energy tanácsadó cég 2013. januári becslése szerint a vékony algyői lelőhelyen a Falcon nagyjából tíz ponton összesen 16,1 milliárd köbméter gáz feltárásával számol, amelyek elérésének geológiai valószínűsége (GPoS) tíz százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.07.16 10:35

@lomb: a pontosság kedvéért már egy korábbi hozzászólásomban is említettem a molt... valamiért nem vetted figyelembe és utólag rajtam szeretnéd ezt számon kérni. klasszikus hárítás. buta, büszke emberek fegyvere. ne használd, ha nem akarsz ilyennek tűnni.

ezen kívül már mindent elmondtam, ami a témával ill. veled kapcsolatban az eszembe jutott. sok sikert az életben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.07.16 03:15

@lomb: favégtermék megint eljutott a kommentelési végtermékhez: személyeskedik...

Kár...

Pedig mások kérdeztek öntől.

Sebaj! A MOL nem vesz részt a magyar gázkincs feltárásában, lehetséges kiaknázásában.
Nekünk meg marad az a 40%-os bukta, amit eddig a MOL-részvények államosítása hozott...

Az önálló vélemény kiemelné a jobber fröcsögők közül... ahová csak süllyed és süllyed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.07.16 00:55

@Kotkodus: Kedves kotkodáló fórumtársam!

Már a kérdések feltevéséhez is bizonyos ismeretanyagra van szükség. Maga ezzel az ismerettel nem rendelkezik, így ne csodálkozzon, ha későn kap választ menet közben formálódó, alakulgató kérdésére.

jellemző a liberálbolsikra az erőszakos, ismerethiányon alapuló harsány kotkodálás. (nem véletlenül választotta a nick-nevét)

Értelmetlen, értelmezhetetlen mondathalmazokat öntött erre a fórumra, mire kinyögte mi a baja. Ámbár a bánatát sem értem, mert az állam nem azonos a MOL-lal!

A tyúkudvarban biztosan sikereket arat a kotkodálásával, ám itt nem oly érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.07.15 21:56

@lomb:

ja,
hát akkor fúrjon az állam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.07.15 20:28

@lomb: sikerült felfogni, hogy nem pártkatonával vitatkozol? ilyen gyorsan? :)

a mol valójában csak a leglogikusabb jelölt egy átlag libsi számára. látod te magad is eljátszottál a gondolattal... lehet, hogy te is az vagy? vigyázz! :)

orbán agyával gondolkodva inkább egy mvm/paks típusú 100% állami vállalat jutna eszembe.

de egyik sem. a nis petrol csinálja. és én nem értem. nem szégyellem. nem értem.

ami a felvetéseidet illeti, 1,5 M USD beruházás esetén kizárt az 1, a 2 és az 5.
A szaktudást (3) az amerikai partner biztosítja.
a 4 alatt nem értem mire gondolsz.

sok minden ki fog derülni még erről az ügyről, javaslom várjuk ki a végét... lehet, hogy nem volt más hozzáférés ehhez a technológiához...

eredetileg pedig csak piszkálni akartalak. sajnálom!

az, hogy a nis petrol nagyobb arányban részesedik magyar gázmezőkből, mint a magyar nemzetgazdaság, azt még én is túlzásnak tartom. pedig én a szabad piac híve vagyok. más kérdés, hogy el tudom fogadni, hogy a magyar állam egy hibás (v. befolyásolt) döntésből kifolyólag rossz üzleteket is köt. azonban eszembe nem jutna megvédeni őket egy utólag rossznak bizonyult döntésükért. még akkor sem, ha én szavaztam arra a kormányra.

szóval gondolom egy amolyan történelmi (XX. sz.) nemzeti elköteleződéssel bíró középkorúnak, mint te ez még nálam is jobban fájhat. ráadásul feltételezzük, hogy a te kormányod kötötte az üzletet... amelyikben hiszel... nem lehet könnyű dolog...
és a libsik csak piszkálódnak...
és ez még jobban fáj...
mert tudod, hogy (jelenleg úgy tűnik, hogy) igazuk van...
de - és ehhez gratulálok - foggal körömmel védted a mundér becsületét.
tereltél, támadtál, személyeskedtél...
mindent bevetettél, hogy az kérdésben ne kelljen az orbán kormány felelősségét firtatni...
mert te is úgy látod, hogy (jelenleg úgy tűnik, hogy) az védhetetlen.

már csak két kérdésem maradt:
úgy érzed megérdemlik ezt a szintű elkötelezettségedet?
megérdemlik, hogy nekik add az egyéniségedet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html