Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója nyilatkozatot adott ki az Ukrajnával folytatott tárgyalásokról, illetve a két fél között kialakult helyzetről, kifejezésre juttatva aggodalmát a Kijev oldalán az orosz gázszállítások után felhalmozódott tartozás miatt.

A nyilatkozat szerint a Gazprom az utóbbi időben számos alkalommal nyújtott segítséget az ukrán kollégáknak ahhoz, hogy teljesíteni tudják szerződéses kötelezettségeiket. Annak érdekében, hogy az ukrán Naftogas képes legyen a szállított gázt időben és teljes egészében kifizetni, az ukrán területen átvitt gáz után járó tranzit díjat az orosz fél előre kifizette 2015 januárjáig.

Nemrégiben újabb fontos döntést hozott a Gazprom, hogy átsegítse Ukrajnát az őszi és a téli szezonon és földalatti tározóit feltölthesse a szükséges mennyiségű gázzal, jelentős árengedményt adott. Öt milliárd köbméter gázt szállított 1000 köbméterenként 269 dollárért, ami több mint fél milliárd dolláros megtakarítást jelentett Kijevnek. Emellett rendszeresen adott fizetési haladékot - egyedül augusztusban egy 882 millió dolláros számla kiegyenlítésének október 1-re halasztásához járult hozzá.

Ennek ellenére a Naftogas a mai napig ezt az összeget nem fizette ki. Miller az ügy mielőbbi rendezését sürgeti, emlékeztetve arra, hogy a fizetés elmulasztása szerződésszegést jelent. Ennek következménye a szerződés értelmében az, hogy a Gazprom csak az előre kifizetett gázt köteles leszállítani - áll a nyilatkozatban.