Folytatódhat az Északi Áramlat-2 építése

Engedélyezte a német szövetségi hajózási és vízrajzi hivatal (BSH), hogy azonnal folytassák az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését Németország felségvizein - adta hírül az MTI.
Szepesi Anita, 2021. január 15. péntek, 21:28
Fotó: Getty Images

A hivatal pénteken nyilvánosságra hozott döntését még megfellebbezhetik például környezetvédelmi csoportok. A korábbi engedély alapján a csőfektetési munkálatok csak május végétől folytatódhattak volna Németország kizárólagos gazdasági övezetében.

A már csaknem teljesen elkészült Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer.

Az új földgázvezeték befejezéséhez még 150 kilométer hosszúságban kell lerakni csöveket, mindkét vezetékszálból 75-75 kilométer hiányzik még. A 150 kilométerből mintegy 120 kilométer dániai felségvizeken keresztül húzódik, 30 pedig a németen.

Az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték építése 2019-ben azért akadt el, mert az amerikai szankciók miatt az Allseas svájci cég beszüntette a csőfektetést a dániai Bornholm szigeténél. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója akkor bejelentette, hogy a többségében állami tulajdonú orosz gázipari vállalat önerőből fogja befejezni a vezeték építését.

A csőfektetési munkálatok egyéves szünet után tavaly decemberben kezdődtek újra. A svájci cég speciális hajója helyett a Fortuna orosz csőfektető hajó folytatta a munkát, de egy 2,6 kilométeres hosszúságú szakasz után le kellett állnia, mert az érvényes BSH-engedély lejárt az év végén. A tengeri madarak védelmében az új engedély alapján a januártól májusig tartó időszakban legfeljebb 30 napig lehet fektetni a csővezetéket, utána 14 napos szünetet kell tartani.

Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jutna.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2021.01.19 08:39

ez nem hír. a projekt túlságosan jó a németeknek, és fricska Amerikának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.15 22:31

@laci_52: Ezt tudjuk évek óta.
Merkel euró ezermilliárdokat tolt Putyin zsebébe az embargó alatt. A hungarofób ellenzék pedig putyinpincsinek nevezte Orbán Viktort, hogy elterelje a hatalmas csalásról a leplet.
Németország ez nem teheti meg az uniós alapszerződés miatt.
Nem hetes cikkely de azonnali kizárás lenne ha ezt Magyarország lépte volna meg.
Még, hogy nincs kettősmérce!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2021.01.15 22:02

Az oroszok és a németek megkötik az évszázad üzletét. Azt már régen elfelejtette mindenki, hogy Oroszország ellen EU-szankciók vannak érvényben a Krím elvétele és az Ukrajna elleni háború miatt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.15 21:45

Az energiafüggőség, Oroszországtólr létező valóság, mert Németország 351000 négyzetkilométerre zsugorított területén nem találhatók meg azok a természeti erőforrások, amelyek Oroszország 16 millió négyzetkilométernyi területén megtalálhatók.
Viszont az a probléma, hogy a földgázt importálni kell.
AZ ÉPÜLŐ ÉSZAKI ÁRAMLAT 2 FÖLDGÁZVEZETÉK SZOROSRA FONJA A KÖTELÉKEKET BERLIN ÉS MOSZKVA KÖZÖTT.
A Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat 2 gázvezeték tervezett elkészülte után
ÉVI 55 MILLIÁRD KÖBMÉTER FÖLDGÁZT SZÁLLÍTANA OROSZORSZÁGBÓL NÉMETORSZÁGBA
a balti országok, Lengyelország és Ukrajna kihagyásával.
"Gerhard Schröder volt német kancellár, aki jelenleg a Nord Stream gázvezeték részvényesi tanácsának elnöke, bekerülhet a Gazprom igazgató tanácsába - írja a Vedomosztyi című lap.
A vezeték teljes kapacitása évi 55 milliárd köbmétert tesz ki, s ez a hatalmas tartalékokat rejtő Stokman és a Juzsno-Russzkoje lelőhelyekről érkezik a leningrádi területen lévő Viborgba, s onnan a németországi Greifswaldba." (hvg 2011. május. 23. 12:14)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html