Feladja régiós állását a nagybank

Bennfentes értesülések szerint zöld jelzést kapott a Deutsche Banknál (DB) a lengyel leánybank, a Deutsche Bank Polska értékesítése - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. május 31. szerda, 19:35
Fotó: Reuters

A Reuters hírügynökséget a belső forrás arról tájékoztatta, hogy a DB elküldte a Deutsche Bank Polska gazdálkodási adatait a potenciális érdeklődőknek, és most a nem köztelező érvényű ajánlatok megtételére vár.

Piaci szakértők szerint a Deutsche Bank Polska, a tizenkettedik legnagyobb lengyel kereskedelmi bank értékesítése 400 millió eurót hozhat a Deutsche Banknak. A lengyel érdekeltség eladásának lehetőségéről a Reuters hírügynökség már tavaly novemberben is beszámolt.

A Deutsche Bank, a legnagyobb német kereskedelmi bank tőkeereje megszilárdítása mellett meglehetősen összetett szerkezetét kívánja leegyszerűsíteni a kivonulással néhány piacról. A lengyel leánybank értékesítésének a terve egyúttal egybevág a lengyel kormány törekvésével is a bankrendszer belföldi tulajdoni arányának növelésére.

Az alacsony kamatkörnyezet, a kiélezett piaci verseny és a banki különadó nem kedvez a lengyel leánybank eredményes működésének. Szakértők a Commerzbank leányvállalatát, az mBank pénzintézetet, a Santander leányvállalatát, a BZ WBK pénzintézetet, valamint a portugál BCP lenyel érdekeltségét említik a potenciális vevők között. A hírügynökség értesülését egyik bank sem kívánta kommentálni.

A Deutsche Bank Polska értékesítésének a sikere még kérdéses. Banki szakértők szerint a kisebb lengyel bankoknak nehezére esik lépést tartani a nagyobb, állami érdekeltségű pénzintézetekkel a lengyel piacon. Mindemellett a Deutsche Bank Polska viszonylag nagy összegben tart mérlegében külföldi devizában, elsősorban svájci frankban és euróban denominált követeléseket belföldi jelzáloghitel-felvevőkkel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK