Feladta magát a horvát milliárdos

Feladta magát a brit rendőrségnek Ivica Todoric, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor tulajdonosa kedden Londonban, miután Horvátország európai elfogatóparancsot adott ki ellene, és a múlt héten felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is - írja az MTI az N1 horvát hírcsatorna nyomán.
Szász Péter, 2017. november 7. kedd, 15:14
Fotó: AFP

A horvát rendőrség úgy értesült, hogy Todoric angol ügyvédeivel reggel 9 órakor érkezett meg a Charing Cross-i rendőrállomásra, ahol őrizetbe vették és kihallgatják.

Sajtóértesülések szerint Todoric óvadék ellenében feltételesen szabadlábra kerülhet.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: értesült az Agrokor tulajdonosának letartóztatásáról, majd hozzátette, hogy most a szokásos kiadatási eljárás következik.

"Todoricnak mint vádlottnak vannak jogai, és biztos vagyok benne, hogy ki fogja ezeket használni, ezért nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, ez mennyi időt vesz majd igénybe" - hangsúlyozta a kormányfő.

Todoric ellen két hete adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a horvát ügyészség (DORH).

A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

A Zágráb megyei ügyészség Ivica Todoricot azzal is vádolja, hogy törvénytelenül tett szert több mint egy milliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todoric és két fia, Ante és Ivan Todoric még azelőtt elhagyták Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őket a horvát rendőrség. Utóbbi kettő később visszatért az országba és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek.

Ivica Todoric kiadatásáról a Westminster Magistrates' Bíróság dönt majd.

Címlapkép: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.11.07 17:10

eközben brit bűnözők százai nyaralnak háborítatlanul évek óta észak ciprus napfényes tengerpartján, mivel a ciprusi török köztársaságot törökországon kívül egy ország sem ismeri el, így ők sem ismernek el egyetlen országot sem, azok hatóságaival sem működnek együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html