Hétfőn lejárt a szerb állami tulajdonban levő Jat Airways eladására kiírt sokadik tender határideje - és egyetlen ajánlat sem érkezett be a világ egyik legrégibb, de erősen veszteséges légitársaságára. Még egy hónappal ezelőtt is volt rá remény, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata, a Turkish Airlines megveszi, de végül ez sem jött össze.

A Balkan Insight információi szerint erre az esetre azt tervezik, hogy eladják a nevében még mindig jugoszláv légitársaság teljes légiflottáját, a 12 repülőgépet, amelyek mind 20 évesnél idősebbek, és létrehoznak egy új, lényegesen kisebb légitársaságot, a jelenlegi alkalmazottainak - 1230-an vannak - mintegy harmadával. Öt-hét új gépet akarnak lízingelni, maximum havi 1 millió euróért, ugyanis ekkor már fedezhetik a költségeket a jegybevételek. Az új társaság jövő év júniusára állna fel.

A Jat 1927. június 17-én alakult meg Aeroput néven, amit a háború után, 1947-ben változtattak JAT-ra, ami a Jugoslovenski Aerotransport rövidítését takarta, és 2003 óta viseli a Jat Airways nevet. A céget 2007 óta próbálják - sikertelenül - privatizálni, annak ellenére, hogy már 2008-ban az 51 százalékos részvénypakett induló árát az eredetileg kért 150 millióról 51 millió euróra csökkentették.