Felülteljesített a Mastercard

A vártnál nagyobb nyereséget ért el a Mastercard amerikai kártyakibocsátó vállalat a tavalyi negyedik negyedévben, miután az ünnepi szezonban több tranzakciót bonyolítottak a kártyatulajdonosok.
K. Kiss Gergely, 2019. január 31. csütörtök, 19:24
Fotó: Shutterstock

A csütörtökön kiadott vállalati beszámoló szerint a Mastercard a december végén befejeződött három hónapban 3,81 milliárd dollár bevételt ért el, ami éves összevetésben 15,1 százalékos emelkedést jelent. A vállalat nettó nyeresége 33,3 százalékkal 1,6 milliárd dollárra emelkedett, részvényenként 1,55 dollárra rúgott - írja az MTI.

Elemzők 3,79 milliárd dolláros bevétel mellett 1,52 dolláros részvényenkénti profitra számítottak. Az Egyesült Államok az utóbbi hat év legerősebb ünnepi szezonját tudhatja maga mögött, mivel a gazdaság erőteljes növekedése több embert késztetett arra, hogy betéti vagy hitelkártyáját használja a boltokban, növelve a Visa és a Mastercard által működtetett fizetési hálózatokban az ügyletek számát.

A Mastercard adatai szerint az év végi ünnepekre költött kiadások 5,1 százalékkal 850 milliárd dollárra nőttek. A Mastercard által kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciók száma a tavalyi negyedik negyedévben 21 százalékkal 24,7 milliárdra emelkedett, értéke pedig 9,5 százalékkal 1550 milliárd dollárra nőtt.

A másik két nagy kártyakibocsátó közül a Visa szerdán közzétett gyorsjelentésében a vártnál nagyobb profitról adott számot, az American Express viszont csalódást okozott vártnál kisebb nyereségével.

A Mastercard 4,01 százalékos nyereségben, 212,20 dolláron forgott a New York-i tőzsdén, nagyjából a csütörtöki kereskedés félidejénél, míg a Visa 1,69 százalékos, az American Express pedig 0,07 százalékos mínuszban állt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK