A legnagyobb európai hitelminősítő befektetőknek összeállított 14 oldalas értékelése szerint a lengyel, a szlovák és a cseh bankszektor stabil kilátása erőteljesebb eszközminőséget, finanszírozási helyzetet és teljesítményt tükröz. Szlovénia és Magyarország esetében ugyanakkor "a kockázatok mérlege továbbra is negatív irányba billen" - fogalmaznak szerdai elemzésükben a Fitch londoni közgazdászai. A cég szerint változatlanul kedvezőtlen folyamatok zajlanak Bulgária, Románia és Horvátország bankszektoraiban is, de ezek a bankpiacok "megőriztek valamelyes sokktűrő rugalmasságot". E nyolc közép-kelet-európai bankrendszer közül a hitelminősítő a magyarra és a szlovénra negatív, a többire stabil kilátást tart érvényben.

A Fitch Ratings a szerdai elemzésben azt jósolta, hogy a térségi bankrendszerek finanszírozása valószínűleg drágább lesz, miután a tulajdonos bankok továbbhárítják saját refinanszírozásuk szintén emelkedő költségeit. A nagybani piaci hozzáférés korlátozott marad, miközben erősödik a betétekért folyó helyi szintű verseny. A Fitch szerint mindez visszafogja a hitelkiáramlás növekedési ütemét, különösen azokon a piacokon - közük Magyarországon, Romániában és Szlovéniában -, amelyek nagyobb mértékben függnek a külső finanszírozástól.

Nagyrészt maradnak a bankok

A Fitch Ratings ugyanakkor azzal számol, hogy a térségben működő nagy külföldi tulajdonos bankok zöme - mindenekelőtt az UniCredit S.p.A., a Raiffeisen Bank International AG, az Erste-csoport, az Intesa Sanpaolo és a Société Générale - "jórészt" fenntartja jelenlétét és a helyi érdekeltségek támogatását, "ahol ez szükséges". A hitelminősítő londoni szakértői azonban azt is jósolják, hogy e tulajdonos bankok "szigorúbban fogják adagolni a finanszírozást és a tőkét".

A helyi piacok "perifériálisabb" külső szereplői esetleg nagyobb késztetést érezhetnek a távozásra, de a bankérdekeltségek eladása - még a vonzóbb piacokon is - nehéz lesz, ha nem enyhül az euróövezeti válság - áll a Fitch Ratings elemzésében. Más nagy londoni elemzőházak legutóbbi értékeléseikben még markánsabbnak tartották annak kockázatát, hogy gyengülhet a kelet-európai bankérdekeltségek nyugati tulajdonosi finanszírozása és térségi hitelkihelyezési aktivitása.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics befektetőknek összeállított minapi áttekintésében felidézte, hogy az osztrák felügyeleti hatóságok nemrégiben hozott rendelkezése szerint a közép-kelet-európai piacon jelenlévő osztrák bankoknak már 2013 januárjára - a végső határidő előtt hat évvel - teljesíteniük kell a szigorított Bázel-III.-as tőkemegfelelési előírásokat, emellett biztosítaniuk kell, hogy keleti érdekeltségeik kinnlevőség-betétállomány rátája az új folyósítások esetében a jövő évtől nem haladhatja meg a 110 százalékot.

A ház ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy a legtöbb kelet-európai piacon az osztrák bankérdekeltségek már most a 110 százalékos limit felett járnak. A Capital Economics londoni elemzői szerint jóllehet a rendelkezés természetesen nem a már folyósított hitelek beszedését jelenti, a nagybani finanszírozási források szűkössége miatt azonban az új előírás azzal jár, hogy a hitelkondíciók "rendkívül szűkösek" maradnak főleg Magyarországon és a Balkánon.

Az anyabankok kiszívják a pénz Közép-Európából?

A Fitch Ratings szerdán ismertetett új elemzése szerint nagyon csekély a közép-kelet-európai bankok közvetlen európerifériális kitettsége, ezért inkább az a lehetőség aggasztó, hogy az euróövezeti válság potenciális másodlagos hatásai szűrődnek át a keleti bankrendszerekbe. A hitelminősítő szerint a legnagyobb hatású ilyen kockázatok egyike a finanszírozási hozzáférésben érvényesülhet 2012-ben. A cég közölte: várakozása szerint a tulajdonos bankok "fokozatosan visszavonják" a finanszírozást közép-kelet-európai érdekeltségeiktől azokon a térségi piacokon, amelyeken ezt az érdekeltségek likviditási pozíciói megengedik, és amelyeken a tulajdonos bankoknak nincsenek aktív növekedési céljaik.

Az anyabankok maguk is tőke- és finanszírozási szűkösségekkel szembesülnek, és ennek kezelési módjai közé tartozik a külföldi érdekeltségekkel szembeni kitettségek leépítése, különösen a kevésbé stratégiai jelentőségű piacokon - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A Fitch is felidézi az osztrák bankfelügyeleti szervek nemrégiben bejelentett szigorító intézkedéseit, amelyek célja a hitelminősítő szerint az, hogy az osztrák bankok korlátozzák a közép-kelet-európai hitelkiáramlás növekedésének további finanszírozását. A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy ennek aligha lesznek különösebben fájdalmas hatásai, mivel az osztrák bankok már most is óvatosak a további térségi terjeszkedéssel.