A Shoprite kereskedelmi hálózat, amelynek központja a Dél-Afrikai Köztársaságban van, azt tervezi, hogy belép a lengyel piacra - írta a gazeta.pl. Az áruházlánc 15 afrikai országban van jelen és más kontinensen is terjeszkedni szeretne. Komoly figyelmet szentel a kelet-európai piacoknak, elsősorban Lengyelországot tekinti célpontnak. A vállalat elnöke, Pieter Engelbrecht már tárgyalt is a lengyelekkel.

A tavalyi pénzügyi évben a Shopritenak lengyel valutában számolva körülbelül 39 milliárd zloty bevétele volt és 2700 üzletet üzemeltetett. Lengyelországban legnépszerűbb kereskedelmi lánca, a portugál kézben lévő Biedronka gyakorlatilag ugyanennyi üzlettel és jövedelemmel rendelkezik.

Rohamos bővülés

Az utóbbi időben nagy a mozgás a lengyel kiskereskedelemben. A CVC Capital Partners februárban több mint egymilliárd euróért megvette a Zabka és Freshmarket márkákat. Néhány napja az a hír kelt szárnyra, hogy az Eurocash át akarja venni a Mila hálózat 200 üzletét.

A textiláruk és a játékok lengyelországi piacára a német Tedi akar betörni. Hasonló a választéka a holland Jesie hálózatnak, amely néhány héten belül megnyitja első nagykereskedéseit Lesznóban, Walbrzychban, Legnicában és még számos helyen.

Szeptemberben Varsóban nyit a brit Hamleys, a játékóriás a varsói Északi Galériában várja majd a vevőket. Augusztus végén a fehérnemű-, ruha- és kozmetikumgyártó Victoria's Secret is megnyitja első boltját a lengyel fővárosban.